Iva Rinčić logo

Armenija zemlja šaha – Službeni put na Kavkaz

Najveći je proboj šah doživio u 20. stoljeću nakon što je 1963. Tigran Petrosjan postao svjetski prvak. U Aremiji kažu da djeca kroz šah unapređuju memoriju, uče kritički i strateški promišljati...

Podijelite ovu objavu:

Armenija je zemlja šaha - Iva Rinčić 001 (1)

Nakon prošlog tjedna u kombinaciji godišnji odmor – politika, ovaj tjedan full radno – službeni put na Kavkaz. Da moram izdvojiti jednu stvar o Armeniji, osim njihove žudnje za svetom planinom Ararat, čudnim povijesnim okolnostima trenutno na teritoriju Turske, bio to šah. Armenija je zemlja šaha.

Šah je, naime, nacionalna igra u Armeniji, jedinoj zemlji na svijetu u kojoj je obavezan za svu djecu iznad 6 godina. Armenci ga nazivaju “chatrak”, a postoje dokazi o igranju ove strateške igre iz 9. stoljeća.

Armenija je zemlja šaha - Iva Rinčić

Djeca kroz šah unapređuju memoriju

Najveći je proboj šah doživio u 20. stoljeću nakon što je 1963. Tigran Petrosjan (zbog defenzivne igre poznat i kao Iron Tigran) postao svjetski prvak. Nekoliko godina kasnije Petrosjan je pobijedio Boris Spaski, a bio je i jedini igrač koji je u igri kandidata pobijedio Bobby Fischer. Akademsko priznanje Petrosjanu stiže 1968. godine, počasnim doktoratom filozofije Sveučilišta Yerevan za njegovu tezu Šahovska logika.

“Djeca kroz šah unapređuju memoriju, uče kritički i strateški promišljati, te snose odgovornost za posljedice vlastitih odluka… Često im upravo to nedostaje u modernim kompjuterskim igricama i aplikacijama”, kažu armenski zagovornici šaha.

Igrajte šah.

Armenija je zemlja šaha - Iva Rinčić
Lav od recikliranih auto-guma
Armenija je zemlja šaha - Iva Rinčić
Predgrađa….

Armenija – crtice s puta 2. dio

Armenska valuta dram (AMD) uvedena je 1993. godine, nakon sloma SSSR-a i osnutka samostalne države Tisuću drama vrijedi oko 2,65 dolara. Primanja u zemlji nisu visoka, prosječna su u travnju bila (tek) oko 600 eura, no sve je veći raspon onih s najnižim i najvišim primanjima.

No uvijek je pitanje, što s tim možete kupiti:

  • litra goriva je oko 1 eura
  • kava je 1,1 euro ☕️
  • kilogram trešanja 2,5-5 eura (marelice su nacionalno voće, sad im je sezona, jeftine su i doslovno dostupne na svakom uglu)
  • domaće pivo 1,5 eura, strano 2,5
  • mjesečni najam jednosobnog stana u centru Yerevana visokih 700-800 eura (izvan centra oko 500)
  • dnevna karta u lokalnom prijevozu 90 centi

Sutra već nova zemlja, nova priča…

Armenija je zemlja šaha - Iva Rinčić
Planina Ararat u pozadini
Kaskade – centar umjetnosti u centru Yerevana