Da štima psima: Predstavili smo program brige o kućnim ljubimcima

Da štima psima
Iako Županija nema odgovornost za provođenje Zakona o životinjama, to ne znači da ne može pomoći, rečeno je na presici Da štima psima.

Podijelite post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke Davor Štimac i kandidatkinja za županicu Primorsko-goranske županije Iva Rinčić, predstavili su danas svoj plan za unapređenje brige o kućnim ljubimcima i napuštenim životinjama. Osim kandidata, na konferenciji za novinare Da štima psima govorile su doktorica veterinarske medicine Martina Mičić Luštica i Dijana Primožić, predsjednica udruge prijatelja životinja Vis Vitalis iz Rijeke.

Na samom početku prisutnima se obratila Martina Mičić Luštica i pojasnila zašto se i ona našla na nezavisnoj listi Davora Štimca i zbog čega se u kampanji problematiziraju i pitanja kućnih ljubimaca:

“Zbog kontinuiranog povećanja broja kućnih ljubimaca, u gradu Rijeci nužno je započeti s dosljednijim provođenjem Zakona o zaštiti životinja, kako bi se smanjio broj napuštenih životinja, rasteretila skloništa i riješio problem psećeg izmeta na ulicama”, uvodno je pojasnila Martina Mičić Luštica.

Iako prema važećim propisima upravo vlasnici pasa moraju osigurati kontrolu razmnožavanja i mikročipiranje za svoje ljubimce, to se često ne događa.

Problem neodgovornih vlasnika koji svoje pse puštaju bez nadzora

“Potrebno je uložiti više u edukaciju građana o dobrobitima kastracije, kao učinkovite mjere kontrole razmnožavanja životinja. Podjednako je važno mikročipiranje, a sve s ciljem da se broj napuštenih pasa u azilima smanji. Na žalost stanje u ovom području nije dobro i još je uvijek veliki broj kućni ljubimaca van sustava i kontrole. Građani se sve više žale i na rastući problem psećeg izmeta na ulicama, pa se zalažemo da se povećaju sredstva za edukaciju i kontrole komunalnog redarstva. Tako naš će grad može postati čišći i ugodniji za život, a što je veoma bitno, spriječit ćemo i širenje zaraznih i parazitarnih bolesti”, izjavila je Mičić Luštica.

Na konferenciji je istaknut i problem neodgovornih vlasnika koji svoje pse puštaju bez nadzora u dječji parkovima, pa osim straha od napada na djecu i roditelje, postoji i problem izmeta u pješčanicima što predstavlja opasnost za zdravlje djece i odraslih.

Predsjednica udruge Vis Vitalis, Diana Primožić zalaže se za uspostavu više jeftinijih kapaciteta za udomljavanje pasa i predlaže suradnju udruga i Grada Rijeke tako da se napušteni objekti u vlasništvu grada prepuste na korištenje neprofitnim organizacijama za uspostavu skloništa za životinje.

Martina Mičić Luštica, Davor Štimac, Iva Rinčić i Diana Primožić – presica Da štima psima.

“Grad Rijeka može relativno skromnim sredstvima bitno unaprijediti rad udruga, poticati udomljavanje oglasnim kampanjama ali i pokriti troškove čipiranja, cijepljenja i kastracije. Po ovom bi se modelu sve životinje koje prođu kroz skloništa i neprofitne udruge bile kastrirane, označene čipom i problem napuštenih pasa bi se s vremenom smanjivao”, kazala je Primožić.

Da štima psima: Spremni smo uložiti u parkove za pse

Prisutnim novinarima obratio se i kandidat Davor Štimac, koji je ponudio svoju viziju i konkretne aktivnosti koje će poduzeti čim preuzme odgovornost za upravljanje gradom.

“Sve veći broj građana živi u zajednici s kućnim ljubimcima, ali, na žalost, raste i broj neodgovornih vlasnika, zapuštenih i posve napuštenih životinja. Grad Rijeka zato mora ponuditi bolje uvjete i prostor za odgovorne vlasnike, a povećati kontrolu i bolje provoditi zakon za one manje odgovorne. Iako problem nije jednostavan, a rješenja jeftina, vjerujem da u kratko vrijeme možemo značajnije unaprijediti sustav tako da povećamo suradnju s udrugama i volonterima, da im osiguramo uvjete za brigu o životinjama, a edukativnim akcijama potaknemo odgovorno ponašanje građana. Pored striktnije provedbe zakona, spremni smo uložiti u parkove za pse, a osigurat ćemo i zakonito groblje za kućne ljubimce”, obećao je Štimac.

Na kraju konferencije prisutnim novinarima obratila se i Iva Rinčić, kandidatkinja za županicu Primorsko goranske županije i pojasnila ulogu Županije.

“Iako Županija nema direktnu odgovornost za provođenje Zakona o zaštiti životinja, to ne znači da se ne može pomoći u rješavanju ovog problema. Veliki broj jedinica lokalne samouprave iskazao je potrebu za financijskom i stručnom pomoći, edukacijom i koordinacijom u provedbi programa na razini subregija. Želimo da na ovoj temi Primorsko-goranska županija bude predvodnik i smjerokaz za sve ostale županije u Hrvatskoj”, istaknula je Iva Rinčić na samom kraju konferencije.

Već ranije iznijeli smo svoja razmišljanja u pogledu razvoja riječkog sporta.

Moglo bi vas još zanimati: