Iva Rinčić logo

Dan Državnosti: Imamo jednu domovinu, ona je naša odgovornost

Imam samo jedan grad i za mene nema tih parlamentarnih i europskih izbora važnijih od hrvatske i europske Rijeke. Sretan nam Dan državnosti!

Podijelite ovu objavu:

Dan Državnosti Imamo jednu domovinu, ona je naša odgovornost - Iva Rinčić

Jednom mi je jedan stariji profesor rekao: da imam dvije domovine iselio bih u tu drugu i ne bih se vraćao. Domovinu drugu ja nemam, tek jednu, Hrvatsku.

Lagala bih kad bih rekla da ne promišljam o njoj i da me ne brinu trendovi, problemi, gubitak smjera i duboke podjele kojima svjedočimo. Mi i oni, dobri i zli, crni i crveni, gubitnici, pobjednici…

Posebno duboko promišljam ovako s povodom, uz Dan državnosti, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabrana višestranačkoga Sabora 30. svibnja 1990. Tijekom svakog obilježavanja tog datuma, pljušte govori, iskaču priopćenja i obećanja, skupljaju se bodovi. EU izbori su blizu, pojačaj na najjače ideologiju.

Biti slobodan nije “samo” cilj

Ovih smo dana mogli čuti kako se naši branitelji nisu borili niti ginuli za ovakvu Hrvatsku, kao da je ta današnja Hrvatska neka druga. Ne ona u kojoj smo mi zadnjih desetljeća živjeli i odnosili se prema njoj (ili ne) kao mjesto koje s ponosom nazivamo domovina. Jednako kao što se odnosimo prema svom kvartu, gradu, regiji, moru, šumama, vodi…

Nema tih drugih koji su krivi, Hrvatskoj smo krivi mi.

Oni koji šute, oni koji klimaju ili poginju glavu, oni koji sliježu, oni koji se predaju bez borbe na svim razinama javnog života. Biti slobodan nije “samo” cilj, to je i preduvjet drugačije odgovornosti, demokracije, prava da biramo, kao i prava da budemo birani.

Sretan Dan državnosti

Prilika je mnogo, već 9. lipnja biramo EU parlamentarce, krajem godine predsjednika/cu. Iskoristite to pravo. Ne manje važno za manje od godinu dana izlazimo na jednako važne lokalne izbore i biramo smjer našeg grada iduće četiri godine.

Da parafraziram misao s početka, da imam dva najdraža grada otišla bih u taj drugi.

Ali nemam, imam samo jedan i za mene nema tih parlamentarnih i europskih izbora važnijih od hrvatske i europske Rijeke. Volite domovinu, kao što volite svoj grad.

Sretan nam svima Dan državnosti!