Iva Rinčić logo

Danas je Dan žena – Ženski doprinos društvu treba slaviti svakog dana

Za ravnopravnost žena radije se borim akcijama, nego parolama za Dan žena. Zato se i jesam angažirala oko upisa neupisane djece u vrtiće.

Podijelite ovu objavu:

Danas je Dan žena - Ženski doprinos obitelji i društvu treba slaviti svakog dana - Iva Rinčić

Danas je Dan žena. Clara Zetkin većini je pripadnica/ka današnjih generacija tek ime iz povijesti za koje su (možda) negdje čuli, a Dan žena sve se češće koristi kao prigodni broš koji zataknemo jednom godišnje ne bi li bili (politički) korektni i prikupili još koji bod.

Ruže, bombonjera, parfem – prigodni pokloni koj bi nas trebali uvjeriti da stvari idu nabolje, da nešto značimo, da je ravnopravnost samo stvar očekivanja. 

Malim se slovima pišu velike riječi

Možda je to pitanja godina i iskustva, možda i ponekog razočaranja, no za istinsku ravnopravnost svih, pa onda i žena sklonija sam predložiti i podržati konkretne akcije, nego izvikivati prigodne parole. Bitka za jednaku dostupnost upisa sve djece u riječke jaslice i vrtiće, to jest inicijativa Ispod crte upravo je bitka za jednaku mogućnost roditelja, prvenstveno majki u povratku na posao ili studij.

Amandman o Nagradi Žena godine Grada rijetka je prilika je za ukazati na one Žene koje u tišini i sjeni rade velike stvari. Jer se ondje gdje ne dopiru „svjetla reflektora“ događaju važne priče i malim se slovima pišu velike riječi.

Dan žena – Vidljivost je ono čemu sve težimo

Jesu li to učiteljice i odgajateljice, medicinske tehničarke uz uzglavlje nečijeg kreveta, inžinjerke, kreatorice, glumice? Ili, pak, možemo nominirati sve one umirovljenice koje s mizernom mirovinom jedva spajaju mjesec s mjesecom, trgovkinje koje sa smiješkom otkucavaju naše košarice u vrijednosti njihovih minimalaca, sve volonterke koje svoje slobodno vrijeme poklanjaju drugima, majke djece s posebnim potrebama koje od njih ne odustaju i nikad neće odustati, samohrane majke koje podižu svoju djecu otkidajući sebi od usta, žene s invaliditetom koje se, uz sve, bore i sa sustavom i ne odustaju. Naše sestre, majke, bake, kume, susjede… 

Ženama ne treba patetika, a nevidljivim ženama ona pogotovo ne treba. One ne stižu slaviti, kao što ne stižu bolovati, tugovati, putovati… One žive biti žena 24/7, 365. Ruže brzo venu, a i bombonjere se lako kvare. Budimo oslonac svaki dan, ne samo danas. 

Kad se ugase svjetla reflektora 8. ožujka 2024., ravnopravnost je ono čemu težimo. Ni manje, ni više. Hvala unaprijed.