Dom za starije u Kostreni bit će jedan od mojih prioriteta županice

Dom za starije u Kostreni
Županija je spremna, u suradnji s više jedinica lokalne samouprave s 50 posto poduprijeti da se izgradi dom za starije u Kostreni.

Podijelite post

U PGŽ-u postoji kronični nedostatak domova za starije i nemoćne osobe. Pored toga, postojeći domovi su koncepcijski, infrastrukturno kao i organizaciono zastarjeli te nisu u skladu s današnjim potrebama starijih osoba istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su prisustvovali nezavisni načelnik Kostrene Dražen Vranić, kandidatkinja za primorsko-goransku županicu Iva Rinčić i kandidat za gradonačelnika Rijeke Davor Štimac. Dom za starije i nemoćne u Kostreni Iva Rinčić ističe kao jedan od svojih prioritet ako postane županica.

naglasila je da će rješavanje socijalne politike, socijalna uključenost i socijalni dijalog biti jedan od ključnih zadataka kada započne s radom kao županica. 

Dom za starije u Kostreni potreban je županiji

”U Županiji postoji ogromna potreba za smještajem u domove  – posebno domove javnog karaktera. Liste čekanja su 2-3 godine, a po nekim procjenama količina ljudi koja čeka svoje mjesto je na razini svih trenutnih županijskih kapaciteta oko 600. Županija je spremna, u suradnji s više jedinica lokalne samouprave s 50% poduprijeti izgradnju doma u Kostreni, a najave drugih domova u Županiji apsolutno su dobrodošle, i to zbog rastuće potrebe i realno nedostatnih smještajnih kapaciteta. Domovi IV generacije čine starost ugodniju, poželjniju i kvalitetniju i mijenjanju percepciju domova kao nepoželjnog ili posljednjeg utočišta, te stvaraju osjećaj doma jer starije osobe moraju ostati dio društva“, rekla je Iva Rinčić.

Načelnik Kostrene Dražen Vranić istaknuo je “da o ovom projektu raspravlja se dugi niz godina, ali konkretne korake za njegovu realizaciju učinili smo jedino mi”. 

Vranić: U proteklom mandatu izradili smo projektnu dokumentaciju

“Kada sam u lipnju 2017. godine preuzeo upravljanje Općinom Kostrena, za dom za starije osobe, osim riješenog zemljišta, nije postojala nikakva konkretna projektna dokumentacija, niti lokacijska ni građevinska dozvola unatoč činjenici da je prošla općinska uprava, neposredno pred izbore 2017. mještanima  Kostrene prezentirala kako je taj projekt pred početkom gradnje! U proteklom mandatu izradili smo projektnu dokumentaciju, ishodili pravomoćnu građevinsku dozvolu, kao i sve potrebne projekte i dozvole za prateću infrastrukturu. Time su se tek sad stekli uvjeti da se projekt doma za starije osobe realizira i to uz suradnju Općine Kostrena, Županije te drugih jedinica lokalne samouprave iz okruženja”, kazao je Vranić koji je ujedno kandidat za Županijsku skupštinu PGŽ-a čija je nositeljica Iva Rinčić.

Dom za starije u Kostreni
Kada sam u lipnju 2017. godine preuzeo upravljanje Općinom Kostrena, za dom za starije osobe, osim riješenog zemljišta – Dražen Vranić

Kandidat za gradonačelnika Rijeke Davor Štimac zaključio je da su “dostojanstvena starost i međugeneracijska solidarnost jedno od načela zajedničke kandidature za Grad i Županiju te da će se s gradnjom Doma za starije i nemoćne osobe započeti, kao što su to ostali kandidati naveli, samim dolaskom na vlast.” 

Štimac: Gradnju domova moramo početi u najkraćem mogućem vremenu

“Nedostatak kapaciteta za smještaj osoba starije životne dobi nije problem samo županije već i grada Rijeke i po tom pitanju se u prošlosti nije puno napravilo. Na konkretnom primjeru predstavljenog projekta vidljiva je mogućnost suradnje Rijeke sa županijom, ali i Rijeke s općinama i gradovima u okruženju što je do sada izostajalo, a upravo tome ću se posvetiti kada postanem gradonačelnik Rijeke, jer bez naše suradnje nema niti razvoja”, poručio je Davor Štimac.

S jednim od najvećih udjela starijeg stanovništva u Europi, Hrvatska se svrstava među deset zemalja u svijetu s najstarijim stanovništvom. Projekcije pokazuju da će i u sljedećih trideset godina starenje biti glavno obilježje stanovništva Hrvatske. 

Zato je potrebno brzo reagirati, pristupiti gradnji domova za starije u najkraćem mogućem vremenu i skrbiti o stanovništvu našeg grada i županije kako bi dostojanstveno proživjeli svoju starost.

“S obzirom na procijenjenu vrijednost investicije od 90-100 milijuna kuna te na kapacitet i sadržaje koji su županijskog značaja, projekt će zajedno realizirati Općine Kostrena  u suradnji s PGŽ-om, drugim gradovima i općinama iz okruženja te uz sufinanciranje EU sredstvima”, zaključeno je na konferenciji za medije.

Moglo bi vas još zanimati:

Intervju za Nacional

Intervju za Nacional: Prioritet je zaustaviti negativne trendove

Treba ubrzati Županiju i institucije da budu kvalitetnije i konkurentnije. U 21. stoljeću moraš trčati da bi stajao. mamo isplaniranih 200 projekata, što u Rijeci, što diljem Županije, koji se moraju realizirati brzo sa glavnim kriterijem stvaranja novih radnih mjesta i dugoročnom održivošću

Više »