Iva Rinčić logo

Financiranje elektroničkih medija javnim novcem siva je zona

Problem financiranje elektroničkih medija u Rijeci je u neovisnosti povjerenstva za evaluaciju prijava, tj. sprječavanje utjecaja lokalne vlasti.

Podijelite ovu objavu:

Financiranje elektroničkih medija javnim novcem siva je zona - Iva RInčić

Zahvaljujem se portalu Medias na prilici da komentiram rezultate Javnog poziva za financiranje programskih sadržaja elektroničkih medija Grada Rijeke. Smatram da su javni pozivi jedinica lokalnih i regionalnih samouprava za financiranje elektroničkih medija često u praksi postali kao siva zona trošenja javnih sredstava.

Kobni zagrljaj lokalne samouprave i lokalnih medija

Na ovo je ukazao nedavno završeni projekt Hrvatskog novinarskog društva, proveden u suradnji sa Sindikatom novinara Hrvatske pod nazivom Modeli financiranja lokalnih medija, koji spominje tzv. „kobni zagrljaj: različite perspektive JLS-ova i lokalnih medija”.

Hm, tko je u čijem kobnom zagrljaju? Naime, kao jedan od rizika (ne)pristranih evaluacije prijava, navodi se – formiranje neovisnog povjerenstva.

U riječkom slučaju, Povjerenstva za procjenu prijava činile su tri djelatnice Grada?! Ne želeći dovoditi u pitanje njihovu kompetentnost, nema spora da bi za neovisniju procjenu prijava možda ipak trebalo imenovati zaista neovisne stručnjake/inje.

Novi ritam grada vuče Rijeku u propast

Gradonačelniku sasvim sigurno u super izbornoj godini nisu dobrodošli nikakvi disonantni tonovi. Ni oporbe, a pogotovo građana.

Nažalost, njegovu poziciju teško mogu ugroziti građani koji se kritički osvrću na njegov i rad gradske uprave. Njegovu poziciju mogu dokinuti tek oni građani koji iduće godine budu izašli na izbore i rekli doviđenja novom ritmu grada koji Rijeku, sad je već tako očito, vuče u propast.

Cijeli članak Nestvarno: Filipović odbio podržati program koji uključuje propitivanje gradskih projekata pročitajte na poveznici.