Iva Rinčić logo

Grad pokrenuo Savjetovanje za bolje usluge vrtića. Uključite se!

Loše gradske politike rezultirale su velikim brojem neupisane djece u vrtiće. Nezadovoljstvo roditelja rezultiralo je protestnom inicijativom Ispod crte. Suočeni s problemom Grad Rijeka pokrenuo je Savjetovanje s javnošću kako bi roditelji dobili bolju uslugu.

Podijelite ovu objavu:

Grad pokrenuo Savjetovanje za bolje usluge vrtića. Uključite se - Iva Rinčić

S ciljem poboljšanja kvalitete usluga dječjih vrtića i rješavanja problema roditelja pri upisu djece, Grad Rijeka je pokrenuo Savjetovanje s javnošću za donošenje odluka koje bi trebale utjecati na roditelje-korisnike usluga dječjih vrtića i proces upisa djece.

Prva je Odluka o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića Grada Rijeke od roditelja-korisnika usluga, kojom Grad želi osigurati da financijski teret bude prilagođen mogućnostima roditelja. Ovaj korak je od posebnog značaja s obzirom na višegodišnje probleme u upisu djece u gradske vrtiće te nezadovoljstvo roditelja.

Druga je Izmjena Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće Grada Rijeke. S obzirom na recentna nezadovoljstva i probleme s procedurama upisa, Grad Rijeka želi redefinirati kriterije i omogućiti pravedniju raspodjelu mjesta u vrtićima. Cilj je osigurati da djeca imaju jednaku priliku za pristup vrtićima bez obzira na socioekonomske uvjete svojih obitelji.

Loša iskustva iz prošlosti, koja su lanjskih godina rezultirala velikim brojem neupisane djece i nezadovoljstvom roditelja, dovela su i do inicijative Ispod crte koja je okupila roditelje neupisane djece u lipnju i srpnju 2023., izrazivši hrabrost i upornost u borbi za pravednije uvjete za upis djece u gradske vrtiće. U suradnji s kolegama, podržala sam inicijativu, pridruživši se njihovoj borbi za promjene i potaknuvši brže rješavanje problema.

Sada otvoreno Savjetovanje s javnošću poziva i ostale roditelje da svojim komentarima unaprijede donošenje odluka koje će oblikovati budućnost dječjih vrtića u Gradu Rijeci. Pozivamo prvenstveno roditelje, ali i sve druge građane Rijeke da daju svoje prijedloge, doprinoseći tako izradi odluka o mjerilima naplate usluga i izmjenama o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece.

Ova suradnja između grada i građana ključna je za stvaranje sustava koji će zadovoljiti potrebe svih djece i njihovih obitelji. Ovo je tek prvi korak stvaranja pravednije Rijeke za sve njene graďane, a posebno najmlađe.