Iva Rinčić logo

Grad prodaje Palazzo Modello: Kad ne znaš što bi, prodaš

Prodaja gradske imovine postaje učestala praksa. Najava da Grad prodaje Palazzo Modello zabrinjava zbog posljedica takve odluke na kulturni identitet grada.

Podijelite ovu objavu:

Grad prodaje Palazzo Modello Kad ne znaš što bi, prodaš - Iva Rinčić

Prodaja gradske imovine, naročito poslovnih prostora, postala je sve učestalija praksa u Rijec. Najnoviji primjeri ukazuju na zabrinjavajući trend. Gradonačelnik Marko Filipović našao se (iznova) u centru pažnje zbog nekoliko novih prodaja koje su se našle na njegovom kolegiju ovaj mjesec. Međutim, detalji najveće i potencijalno najkontroverznije prodaje, one vezane uz najavu da Grad prodaje Palazzo Modello, još uvijek nisu u potpunosti poznati.

Status kulturnog dobra

Palazzo Modello smješten u strogom centru grada posjeduje status kulturnog dobra, što dodatno povećava težinu odluke o njegovoj prodaji. Prema informacijama dostupnim iz materijala za nadolazeću Županijsku skupštinu Primorsko-goranske županije, Grad Rijeka planira prodati veći dio ovog objekta.

Ova informacija izaziva zabrinutost jer Županijska skupština iznenada razmatra tu opciju (slijedom prava prvokupa), iako javnost do sada nije bila ni obaviještena o takvim namjerama gradskih vlasti.

Iako se neformalno moglo čuti da je za kupnju Palazzo Modello zainteresirana i jedna bankarska kuća, što bi vjerojatno izazvalo još veće negodovanje, trenutna situacija također nije bez nepoznanica. Legitiman je interes kupaca.

Prodaja koja utječe na identitet grada

No, ono što zabrinjava je trend “kad ne znaš što bi – prodaš” gradske imovine, posebno u mandatu Marka Filipovića, čiji potezi sve više podsjećaju na neoliberalne, tek površno zamaskirane krinkom ljevice. Ne čudi stoga zabrinutost građana zbog dugoročnih posljedica na kulturni identitet i ekonomski potencijal Rijeke.

Ovaj trend prodaje ne treba promatrati izolirano, već kao dio sustavnog izostanka strategije s moguće ozbiljnim reperkusijama. Prodaja kulturnih dobara, poput Palazzo Modello, zasigurno utječe na identitet i karakter grada, često nepovratno.

Kada se prije nekoliko mjeseci pitalo trenutnog gradonačelnika o potencijalnoj namjeni, izostao je promišljen odgovor, da bi već ovih dana pred vijećnike stigao prijedlog prodaje.

Grad prodaje Palazzo Modello: Izostala je javna rasprava

Također, prodaja poslovnih prostora može značiti gubitak kontrole nad vitalnim dijelovima gradske infrastrukture, čime se može otežati planiranje. Iako se takve odluke donose većinom predstavničkog tijeka, važno je reći da postoje opcije koja se ne slaže s navedenim.

Predlažu pronalazak alternativnih rješenja bez finalne rasprodaje vrijedne gradske imovine, poput:

➝ javno-privatnog partnerstva,

➝ održivih investicija i

➝ drugih modela upravljanja imovinom grada.

U zaključku, iako trenutna situacija možda pruža privremeno financijsko olakšanje za grad, dugoročne posljedice mogu biti štetne.

Ključno je da se o ovim pitanjima vodi transparentna i inkluzivna javna rasprava. Tako će osigurati da odluke koje se donose zaista reflektiraju najbolje interese građana i budućnost Rijeke.