Iva Rinčić logo

Gradonačelnik Filipović odgovoran je za štrajk u Čistoći

Ovaj štrajk radnika Čistoće potvrdio je ono na što godinama upozoravamo neprihvaćanjem godišnjih izvješća na Gradskom vijeću.

Podijelite ovu objavu:

Gradonačelnik Filipović odgovoran je za štrajk u Čistoći (1)

Štrajk u Čistoći, koji je okončan 22. rujna, odgovornost je onih koji upravljaju KD Čistoća. A to su gradonačelnik Filipović, kao predsjednik Skupštine, nadzorni odbor kojeg je postavio gradonačelnik i uprava društva koju je odabrao nadzorni odbor.

Zajednički nazivnik svih njih je SDP.

Kao opozicijski vijećnici nemamo cjelovitih saznanja o problemima koji su doveli do štrajka. Ali ne postoji dilema na čijoj smo strani. Nikako na strani uprave i nadzornog odbora koje postavlja svojom voljom gradonačelnik i SDP. Ne podržavamo upravu gradske tvrtke kojoj Gradsko vijeće Grada Rijeke godinama ne prihvaća izvješća.

Retorički se pitamo koliko su se podigle plaće radnika Čistoće nakon što je uveden novi način formiranja cijene odvoza otpada u travnju 2022. kojim je u naravi cijena građanima skočila otprilike 40%? Jesu li i koliko tada porasle plaće radnicima?

Ovaj štrajk radnika Čistoće potvrdio je ono na što godinama upozoravamo neprihvaćanjem godišnjih izvješća na Gradskom vijeću. O nedavnim aferama i uhićenjima čelnih ljudi Čistoće ne treba ni trošiti riječi.
Jasno je – model upravljanja KD Čistoća, kao i u ostalim gradskim tvrtkama kojim upravljaju gradonačelnik i njegova klika je pogrešan.

Ali takav model olakšava i pronalazak krivca. Za krizu s otpadom u gradu nije odgovorno 400 radnika Čistoće, nego tek jedna osoba, gradonačelnik Marko Filipović. Isti onaj koji teret ispunjenja obećanja radnicima Čistoće sad želi prebaciti na Gradsko vijeće i građane, umjesto da sam traži bolja rješenja.

Neće vam proći.