Iva Rinčić logo

Gradonačelnik Filipović u Vijeću više nema većinu

Želi li uistinu isplatiti veće plaće vatrogascima i odgajateljicama, gradonačelnik Filipović na raspolaganju ima nekoliko opcija: preraspodjela novca u postojećem proračuna ili rebalans za koji će osigurati većinu u Gradskom vijeću.

Podijelite ovu objavu:

Gradonačelnik Filipović u Vijeću više nema većinu - Iva Rinčić

Sjednice riječkog Gradskog vijeća postale su trileri – ne prolaze rebalansi proračuna, gradonačelnik Filipović povlači vlastite točke s dnevnog reda koji je sam predložio, manipulira se činjenicama, te prebacuje odgovornost vladajućih na oporbu i tako prikriva vlastito nečinjenje i nebriga, sve to uz povišene tonove i emocije…

No, pođimo redom.

Svjedočili smo novom neusvajanju rebalansa proračuna. To što već drugi put nije usvojen rebalans gradskog, odnosno Filipovićevog, proračuna jest problem, ma koliko se gradonačelnik držao nezainteresiran.

Udarac je to koji (iznova) potvrđuje da gradonačelnik jednostavno nema većinu u gradskom parlamentu i da je sve češće u bezizlaznoj situaciji kod glasovanja. Potpuno se slažem s gradonačelnikom da „svatko prihvaća svoju političku odgovornost i da će konačnu ocjenu o svemu dati građani Rijeke“.

Gradonačelnik Filipović ima opcije za veće plaće

No, politička odgovornost oporbenih vijećnika i izvršne vlasti nikako nije istovjetna, te je pitanje ne bi li prijevremeni izbori bili dobar test ne samo vijeću, nego i samom gradonačelniku, da vidi koliko podrške uistinu ima?

Idemo sada razbiti SDP-ova demagoška jaja koja kukavički pokušava staviti u krilo oporbe: NIJE istina da je oporba kriva jer vatrogasci i odgojiteljice neće dobiti veće plaće. Odluka o Kolektivnom ugovoru i koeficijentima službenika u Gradu je već donesena i primjenjuje se od 1. srpnja 2023., bez obzira na rebalans.

Da je gradonačelnik igrao zaista fer i socijaldemokratski, mogao je već do ove sjednice potpisati kolektivni ugovor i s odgajateljicama (te administrativnim i tehničkim djelatnicima) i s vatrogascima te krenuti s isplatama 1. srpnja 2023. Želi li uistinu isplatiti plaće, gradonačelnik na raspolaganju ima nekoliko opcija:

  • predložiti rebalans koji donosi preraspodjelu samo za plaće i SIGURNO ima podršku svih vijećnika;
  • preraspodijeliti sredstva unutar proračuna bez rebalansa (do 5%);
  • pripremiti rebalans za kojeg će osigurati većinu.

Hoće li dostajati novaca do kraja godine za plaće, ovisi o potezima izvršne vlasti, a ne o oporbenim vijećnicima. Neusvajanje rebalansa očigledno je problem gradonačelnika, a ne gradskih službenika ili oporbenih vijećnika.

Prijedlog izmjena DPU-a središta područja Drenova gradonačelnik je povukao u tijeku rasprave, prije glasovanja, prije nego što je uopće čuo što sve imamo za reći o tome. Tako to biva kad predložiš izmjenu plana s ciljem prenamjene zelene površine u građevinsku za potrebe komercijalnog privatnog projekta. Neće vam proći!

Novca za djecu nema, za Galeb ima

Predškolski odgoj i obrazovanje u Rijeci posebna je priča. Nisu prihvaćena dva zajednička amandmana Maše Magzan, Vedrana Vivode i Roberta Salečića i mene kojima smo željeli uravnotežiti troškove roditelja djece smještene u privatne vrtiće s onima koji pohađaju gradske vrtiće.

Kaže gradonačelnik da su „u financijskom dijelu prijedlozi izvan onoga što si možemo priuštiti“. Dakle, za djecu novaca nema. Ima, naravno, za – Galeb (preko 100 milijuna kuna), dokapitalizaciju Energa (30 milijuna kn), ima za veće plaće za gradonačelnika i zamjenike, ima za… Slobodno nastavite niz.

Ponovit ću i ovdje – problem nedovoljnih smještajnih kapaciteta za svu riječku vrtićku djecu bit će riješen tek kad se problemu pristupi sustavno i kad se sagrade novi vrtići. Dovoljno je reći da i sami SDP-ovci kažu kako taj problem postoji više od dvadeset godina. Očito su zaboravili da su sve te godine na vlasti – upravo oni! Stoga se treba sjetiti njihove konzistentne politike nečinjenja i nebrige prema našim predškolcima na idućim izborima, kad god oni bili.

Ništa od Nagrade za ženu godine

Vrijedi spomenuti da Gradsko vijeće nije podržalo prijedlog odluke nekolicine vijećnika o prodaji 5% dionica HNK Rijeka. U Gradu Rijeci doslovno su shvatili izreku da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu. „

Grad je stajao, stoji i stajat će iza kluba. Unatoč tome što raspolažemo sa skromnim sredstvima, mislim da ostvarujemo jako dobre i zavidne rezultate i svi zdušno navijamo za naš klub“, poručio je gradonačelnik Filipović.

No, dionica za navijače nema, a podrška koju Grad pruža upravi nogometnog kluba, vjerujem da bi dobro došla i drugim sportskim klubovima.

I na kraju, iako ne najmanje važno: amandman kojim je Rijeka trebala uvesti Nagradu za ženu godine nije dobio potrebnu većinu na Vijeću. Ali bitno da smo usvojili Rezoluciju o Rijeci kao gradu sigurnom za žene.