Iva Rinčić logo

Gradonačelnik Marko Filipović polako gubi tlo pod nogama

Tijekom gostovanja u Dnevniku N1 na temu štrajka u Čistoći, gradonačelnik Marko Filipović pokazao je da kad nema argumenata i odgovora na pitanja, zna napadati na osobnoj razini. I to potpuno promašeno.

Podijelite ovu objavu:

Gradonačelnik Marko Filipović polako gubi tlo po nogama - Iva Rinčić

Gradonačelnik Marko Filipović polako gubi tlo pod nogama, dalo se zaključiti iz njegovog i mog jučerašnjeg gostovanja na N1 televiziji. Pokazao nam je gradonačelnik da kad nema argumenata ni pravih odgovora na pitanja, zna jedino napadati na osobnoj razini. I to potpuno promašeno. Time je samo potvrdio tezu – gradska uprava na čelu s gradonačelnikom prolazi kroz krizu upravljanja!

Povod razgovora bila je Čistoća, voditelj riječki novinar Ranko Stojanac, vremena malo, ali dovoljno da naglasim kako dajemo podršku radnicima te smatramo da je njihov bunt posljedica političke krize i bolesti grada u smislu upravljanja društvima kojima je osnivač Grad Rijeka.

Povod razgovora za N1 bila je Čistoća, a voditelj riječki novinar Ranko Stojanac

Nesposobnost upravljanja Čistoćom trebali bi platiti građani

Prije svega, „oduzeta su prava“ Gradskom vijeću i sad kad smo se našli u situaciji potpunog nefunkcioniranja pa i štrajka, a plaće su samo jedan dio problema, nagoviješta se mogućnost povećanja cijena koje će se – zamislite, prevaliti na građane. Dakle, nesposobnost upravljanja, u ovom slučaju „Čistoćom“, trebali bi platiti građani. To je nešto s čime se mi u oporbi svakako nećemo složiti.

Sam novinar spomenuo je nezadovoljstvo odgajateljica i vatrogasaca, a gradonačelnik je na to imao za reći da oni i nisu bili u štrajku, dok je postupak radnika Čistoće, nelegalna obustava rada.

Gradonačelnik Filipović kaže da se u Čistoći povećanje cijena zadnji put dogodilo prije godinu i pol dana te da građani moraju participirati u povećanju usluga. Ali novac od spomenutog povećanja cijena usluga nije se prelio na plaće radnika, niti na bolju uslugu.

Sjetimo se i nefunkcioniranja odvoza otpada u Rijeci

No, kad već govorimo o Čistoći, sjetimo se afere Sortirnica od prije nekoliko mjeseci, kada je nekoliko ljudi, pa i čelna osoba, završilo u pritvoru. Sjetimo se nedavnog požara na Reciklažnom dvorištu Pehlin koje ne funkcionira, nema pristup vodi, a mi i dalje ne znamo posljedice i ne znamo tko je odgovoran. Sjetimo se i nefunkcioniranja odvoza otpada u Rijeci, koje je na jednoj od najnižih razina u Hrvatskoj.

Možemo li uopće govoriti o poskupljenju? Gradonačelniku bi trebao ponuditi smisleniji prijedlog racionalizacije troškova. No, naša dosadašnja saznanja potvrđuju da su uprave društava kojima je osnivač Grad Rijeka primjeri nerada, nemara i nepotizma (čast izuzecima). Tu postoji niz radnih mjesta koja, nažalost, troše novac koji bi se mogao prebaciti na bolje funkcioniranje Čistoće, ali i na plaće radnika.

SDP-a polako, ali sigurno kopni kao ozbiljna stranka

A dok radnici ubrzano čiste prljavi grad nakon „nelegalne obustave rada“, gradonačelniku je bilo važnije reći da sam ja promijenila tri političke opcije i da sam se kandidirala za županicu i „neslavno završila“. Ne samo da sam od početka svog političkog djelovanja nezavisna vijećnica, nego me ozbiljno „zabrinulo“ takvo promišljanje – znači li to da ako netko izgubi na izborima, više se ne bi trebao politički aktivirati?

Kakva je onda budućnost SDP-a koji polako, ali sigurno kopni kao ozbiljna politička opcija na svim razinama hrvatskog društva, od mjesnih odbora do Sabora? I da, očito je da gradonačelnik teško razumije riječ „nezavisan/na“, kad Ti stranka sve da, teško je shvatiti da neki imaju drugačiji put.

No, razumijem ga, gradonačelnik je uznemiren, valjda jer se boji da neće ni u svojoj opciji dobiti podršku. A tko je uistinu u našem gradu “raštimani orkestar“, najbolje svjedoči sve više „nelegalnih obustava rada“ u ustanovama i društvima kojima je osnivač Grad Rijeka.