Iva Rinčić logo

Gradonačelnik pod lupom: Zabrinjava nedostatak mjera protiv pogodovanja

Na sjednici Vijeća naglasila sam da postoji percepcija da se kroz podzakup gradskih prostora pogoduje Mirku Pavičiću, što smatram neprihvatljivim

Podijelite ovu objavu:

Gradonačelnik pod lupom Zabrinjava nedostatak mjera protiv pogodovanja (1)

Na današnjoj sam sjednici Gradskog vijeća izrazila sumnju da li Grad Rijeka favorizira određene ljude u procesu dodjele i upravljanja poslovnim prostorima. Konkretno, riječ je o gospodinu Mirku Pavičiću, s obzirom na to da u javnosti postoji percepcija da mu se kroz podzakup gradskih poslovnih prostora pogoduje. Gradonačelnik je odgovorio da Grad poduzima sve zakonom predviđene radnje kako bi osigurao transparentnost i zakonitost u dodjeli poslovnih prostora te da se ne favorizira nikoga.

Pozvao je vijećnike koji imaju saznanja o eventualnim kaznenim djelima da podnesu kaznene prijave, zaključivši da inače o ovoj temi više nemamo što govoriti?! Kao da je gradonačelnik taj koji vijećnicima može ograničiti o čemu će i koliko puta govoriti.

Suzbijanje mogućeg pogodovanja

Iako je gradonačelnik tvrdio da Grad poduzima sve potrebne korake kako bi osigurao zakonitost, izrazila sam nezadovoljstvo nedostatkom konkretnih mjera za suzbijanje mogućeg pogodovanja putem podzakupa poslovnih prostora.

Dapače, iz odgovora kojeg je gradonačelnik kasnije uputio i kolegi vijećniku Aleksandru Saši Milakoviću naslućuje se da gradonačelnik poduzima određene radnje, što znači da jest u saznanju mogućeg kršenja zakona. Podražavam kolegu Milakovića u traženju pisanog očitovanja u vezi mjera poduzetih oko zaustavljanja davanja poslovnih prostora u podzakup.

Osigurati transparentan proces

Važno je osigurati transparentan proces dodjele poslovnih prostora te učiniti sve s ciljem otklanjanja i sprečavanja pogodovanje pojedinim osobama.

Ova rasprava na Gradskom vijeću jasno ukazuje na nedostatak povjerenja u procese dodjele poslovnih prostora u gradu Rijeci, te izostanak jasne politike gradonačelnika u osiguravanju najboljeg interesa grada na transparentan i pravedan način.

Važno je dodati i podatak da Grad upravlja s 1.495 stanova, što također stalno traži nadzor, s obzirom na to da je upravljanje jedna od najvećih boljki našeg gradonačelnika i gradske uprave.