Iva Rinčić logo

HDZ podržao županijski proračun: “Joker zovi” vrijedi i za rebalans

Župan Komadina se ističe kao figura koja koristi političke saveze da bi osigurao podršku svojim prijedlozima, otvarajući pitanja o vlastitoj podršci županijskom SDP-u.

Podijelite ovu objavu:

HDZ podržao županijski proračun- Joker zovi vrijedi i za rebalans - Iva Rinčić

Podrška HDZ-a rebalansu županijskog proračuna, koji je predložio SDP-ov župan Zlatko Komadina, budi ozbiljne sumnje u dosljednost i principijelnost odlučivanja vijećnika Županijske skupštine.

Neraskidive veze političkih struktura

Ovaj politički igrokaz na 28. sjednici Županijske skupštine, koji je uslijedio nakon nedovoljno argumentiranog povlačenja podrške stranke Možemo prije dva tjedna, samo je dokaz neraskidivih veze vodećih političkih struktura županije. O tome smo davno upozoravali u kontekstu projekta Mrtvaška.

Ali “joker zovi” HDZ očigledno vrijedi i za rebalans.

Da raščistimo nedoumice, to da je HDZ podržao županijski proračun, odnosno dizanje ruku HDZ-ovih vijećnika, nema nikakve veze s usvajanjem amandmana od 160.000.00 eura.

Ali možda ima s odmicanjem Komadine od matičnog mu SDP-a. Osobne su veze i usluge puno važnije od stranačke politike, ali – i od javnog interesa građana.

HDZ podržao županijski proračun Joker zovi vrijedi i za rebalans - Iva Rinčić
To da je HDZ podržao županijski proračun budi sumnje u principijelnost odlučivanja

Možemo ostao na margini

U takvoj dinamici župan Komadina se ističe kao figura koja koristi političke saveze i taktike da bi osigurao podršku svojim prijedlozima, indirektno otvarajući pitanja o vlastitoj podršci županijskom SDP. Njegov je mandat u Saboru siguran. Njegov kandidat za predsjednika županijske organizacije ionako nije prošao.

Stranka Možemo, poslovično kritična prema takvim političkim praksama, ovaj je put ostala na marginama donošenja rebalansa.

Bit će stoga zanimljivo pratiti što će uskraćivanje podrške SDP-u značiti za daljnje pozicioniranje, ne toliko u Rijeci i PGŽ-u, koliko i u Zagrebu. Ako se usudimo predviđati budućnost, već s proračunom za 2025. godinu stvari se vraćaju na dosadašnje postavke.

To be continued…

Fotografija: pgz.hr