Iva Rinčić logo

Ilegalni oglasi kao ogledalo (ne)odnosa prema komunalnom uređenju

Ilegalni oglasi, tj. plakatiranje javnih površina narušava gradsku estetiku i dočarava izostanka volje Grada za suzbijanje ovog problema.

Podijelite ovu objavu:

Ilegalni oglasi kao ogledalo (ne)odnosa prema komunalnom uređenju - Iva Rinčić

Život u gradu ima svoja pravila. Promet, kućni ljubimci, odlaganje otpada, odnos javnom prostoru, uređenju i estetici grada, sve se to odražava na funkcionalno, uredno i i kvalitetno životno okruženje stanovnika grada. Ovom popisu možemo dodati i lijepljenje ilegalnih oglasa po gradu. To sigurno nije samo riječki problem, niti je to jedini problem našeg grada. No ilegalni oglasi dobar je pokazatelj (ne)odnosa prema gradskom komunalnom reda, izostanka volje, pa onda i učinkovitih rješenja za suzbijanje ovog problema.

Ilegalni oglasi razotkrivaju nemoć Grada

Naime, postavila sam pitanje gradonačelniku o mjerama koje Grad Rijeka poduzima u vezi s ilegalnim oglasima koji oskvrnjuju javne površine. Odgovor gradonačelnika otkriva da, iako postoji pravna regulativa koja zabranjuje postavljanje oglasa na nedozvoljenim mjestima, provedba tih propisa je “nije na razini”. Naime, gradski se službenici suočavaju se s preprekama u identificiranju počinitelja prekršaja, a nedostatak suradnje građana dodatno otežava proces.

Činjenica da se ilegalno plakatiranje često događa u noćnim satima dodatno naglašava nedostatak uvida u sudbinu urbanih prostora, što je slaba točka sigurnosti i čistoće gradskih područja i traži učinkovitije mehanizme provedbe komunalnih propisa.

Nedostatak konkretnih rješenja

Gradonačelnikova izjava o pojačanim kontrolama i naporima u uklanjanju ilegalnih oglasa potvrđuje da je uprava svjesna problema, ali ukazuje i na nedostatak konkretnih rješenja za trajno rješavanje problema. Očito je da trenutne mjere nisu dovoljno učinkovite u rješavanju ovog problema.

Nadalje, nedostatak spremnosti građana da surađuju s nadležnim službama i činjenica da su često agresivni ili nekooperativni prema komunalnim redarima ukazuje na potrebu za promjenom društvene svijesti o važnosti očuvanja javnih prostora.

U konačnici, kako bi se riješio problem ilegalnih oglasa u Rijeci, potrebno je poduzeti korake za jačanje suradnje između gradskih vlasti, građana i policijskih službi. To bi uključivalo poboljšanje mehanizama provjere, edukaciju građana o važnosti očuvanja javnih prostora te uvođenje oštrijih sankcija za one koji krše komunalne propise.

Samo integrirani pristup može osigurati dugoročno rješenje za ovaj problem i vratiti Rijeku njenoj pravoj ljepoti i funkcionalnosti.