Iva Rinčić logo

Ispod crte: Je li Grad Rijeka zaista Grad prijatelj djece?

Između 100 i 200 djece, uglavnom jasličke dobi, ostat će i ove godine neupisano u riječke vrtiće, odnosno bit će ispod crte

Podijelite ovu objavu:

Ispod crte - Je li Grad Rijeka zaista Grad prijatelj djece - Iva Rinčić (1)

Rijeka se ponosi titulom Grada prijatelja djece, no brojke za 2024. godinu možda govore drugačije. Ove godine, bilo je 929 prijava za upis u vrtiće, a dostupno je samo 643 slobodna mjesta. To znači da će između 100 i 200 djece, uglavnom jasličke dobi, ostati ispod crte nakon službenih rezultata 5. lipnja.

Ispod crte svake godine se ponavlja, što nije čudno.

Posljednji novi vrtić u Rijeci izgrađen je prije 20 godina. Tadašnja jaslička djeca danas su mladi ljudi koji rade, studiraju ili pokušavaju svoju djecu upisati u riječke vrtiće.

Pitanja bez odgovora

Dugonajavljivani vrtić Rastočine još uvijek je “na čekanju” jer nije ostvario dovoljan broj bodova, dok je vrtić Fiume još uvijek u fazi planiranja.

Riječkim roditeljima vrtići moraju biti financijski i lokacijski dostupni.

➝ No, što znači biti roditelj neupisanog djeteta u Rijeci?

➝ Kakve probleme i nelogičnosti ti roditelji susreću?

➝ Je li smještaj djece u vrtiće jednako dostupan u svim dijelovima grada?

➝ Mogu li roditelji, posebno majke, planirati povratak na posao i kako organizacija rada vrtića, primjerice radno vrijeme u jutarnjim satima, utječe na njihove dnevne obaveze?

Roditelji očekuju od Grada i gradonačelnika konkretne korake kako bi se poboljšala situacija s upisima u vrtiće. Jer, Rijeka treba biti grad gdje su vrtići dostupni svakom djetetu. Javite nam svoja iskustva i podijelite priče o tome kako ste se suočili s ovim problemima.

Problemi i izazovi s upisom djece u vrtiće u Rijeci

Riječki roditelji često se suočavaju s problemima prilikom upisa djece u vrtiće. Nedostatak slobodnih mjesta, dugački čekanja i neizvjesnost oko upisa stvaraju dodatni stres za obitelji.

Osim toga, vrtići moraju biti financijski pristupačni i strateški raspoređeni kako bi svi roditelji imali jednake šanse za upis svoje djece.

Nedostatak mjesta u vrtićima ima značajan utjecaj na obitelji, posebno na majke koje planiraju povratak na posao. Radno vrijeme vrtića mora biti usklađeno s radnim vremenom roditelja kako bi se olakšala organizacija svakodnevnih obaveza.

U suprotnom, roditelji su prisiljeni tražiti alternativna rješenja koja često nisu idealna.

Roditelji žele vidjeti konkretne promjene i poboljšanja u sustavu upisa djece u vrtiće.

Ispod crte: Podijelite svoja iskustva

Grad Rijeka i gradonačelnik trebali bi raditi na povećanju kapaciteta vrtića, boljoj organizaciji i raspodjeli resursa kako bi se smanjila lista čekanja i osigurala ravnopravna dostupnost vrtića svim građanima.

Javite nam svoje priče i podijelite svoja iskustva vezana uz upis djece u riječke vrtiće. Vaše povratne informacije i prijedlozi mogu pomoći u stvaranju boljeg sustava za sve roditelje i djecu u Rijeci.

Je li Rijeka po vašem mišljenju grad prijatelj djece? Podijelite svoje mišljenje i pomozite nam u raspravi o ovoj važnoj temi.