Iva Rinčić logo

Izborni je dan: Sine izađi na izbore i (iz)bori se

Sin je stekao biračko pravo i prvi put glasa. Izborni je dan, razmišljam o njemu i mladima. U kakofoniji poruka nije lako pronaći uvjerljive.

Podijelite ovu objavu:

Izborni je dan Sine izađi na izbore i (iz)bori se - Iva Rinčić 1

Izborni je dan i u odnosu na prije 4 godine, brojka birača u Hrvatskoj smanjila se za nekadašnju veličinu grada Rijeke!? Dakle, na izborima pravo glasa ostvaruje čak 120.000 manje nego prije 4 godine (iako je realnost zbog smanjenja broja stanovnika vjerojatno još nepovoljnija). Raduju stoga današnje vijesti o povećanoj izlaznosti, te se nadam da što manji broj birača neće propustiti ovu priliku.

Za našu su obitelj ovi izbori posebno važni. Sin je stekao biračko pravo i danas prvi put glasa. U kakofoniji političkih poruka pronaći one koje djeluju uvjerljivo i ispravno, nije nimalo lako. Pogotovo kad imaš 18 godina i živiš u Hrvatskoj.

Izborni je dan Sine izađi na izbore i (iz)bori se - Iva Rinčić 2 x

Razmišljam o njemu i o svim mladima, prije svega onima koji će prvi put sudjelovati u ovom prazniku demokracije. Ne bi li bilo sjajno imati online glasovanje koje bi možda baš tim mladima cijeli proces učinilo bližim? Digitalna je to generacija, neopterećena našim iskustvom i ponekom frustracijom, no opet slute razmisliti, sudjelovati i bila bi prava šteta ne olakšati im.

No, na izbore se ide, to je neki minimum obiteljske političke kulture. Glasati se mora, time stječeš i legitimitet da naredne četiri godine komentiraš, hvališ, ali i kudiš. Biraj nove, stare, mlade, poznate, anonimce, one s iskustvom, naivce ili vizionare…

Samo – biraj.

Stvarno je važno. Jednostavno je, izađi na izbore, (iz)bori se.