Iva Rinčić logo

Izvješće o luci Mrtvaška nije usvojeno. Zašto sam glasala protiv?

Izvješće o luci Mrtvaška nedvosmisleno i bez rukavica ne nudi upravo upravo ono na što se poziva, da ukaže na političku odgovornost za neuspjeli projekt dogradnje luke otvorene za javni promet.

Podijelite ovu objavu:

Izvješće o luci Mrtvaška nije usvojeno. Zašto sam glasala protiv - Iva Rinčić

Vijećnici Županijske skupštine nisu usvojili Izvješće o okolnostima raskida ugovora o dogradnji luke Mrtvaška! Izvješće o luci Mrtvaška izradilo je povjerenstvo na čelu s Orjenom Petkovićem iz platforme Možemo! formirano na prošlogodišnjoj „proračunskoj“ sjednici. Vrijedi istaknuti da sam s kolegom Borisom Popovićem, te još petero vijećnika u Skupštini, glasala protiv Izvješća. Čak 26 vijećnika vladajućeg SDP-a i navodno oporbenog HDZ-a našlo se na istoj strani i glasovalo suzdržano.

Nekome tko je prvi put bio na Skupštini, ova se točka mogla činiti kao svojevrsni iskorak u kojem predstavnici različitih političkih opcija sudjeluju u radu povjerenstva i, kako sami navode, ne provode istrage iz pravne domene jer ne žele izaći iz domene političke odgovornosti. 

No, funkcija ovog povjerenstva ispunjena je davno prije, točnije, 8. prosinca 2022. godine, u trenutku njegovog osnivanja. Tada, naime, prilikom izglasavanja proračuna nije postojala podrška te je ona iznuđena vratolomijom osnivanja povjerenstva koje gofinu dana priprema izvješće koje na kraju nema potrebnu većinu.

Izvješće o luci Mrtvaška nije usvojeno. Zašto sam glasala protiv - Iva Rinčić
Izvješće o luci Mrtvaška ne nudi odgovore na važna pitanja

Nužno je utvrditi okolnosti i odgovornost za raskid ugovora

Nužno je utvrditi okolnosti i odgovornost za raskid ugovora Odgovornost svakoga do nas je pronaći razloge za ili protiv proračuna, nekima je dovoljno dobiti povjerenstvo u zamjenu za glas županovom proračunu. Po mom mišljenju, tu priča ovog povjerenstva završava… No, kao da to nije dosta, ide i se i korak dalje pa su skupštinari razmatrali okolnosti raskida ugovora, uvjeravajući sebe i javnost da ovo izvješće ima težinu!?

Što nam to novoga donosi Izvješće od 11 stranica, od kojih prvih 9 donosi kronologiju, a tek se zadnje dvije bave selektivnim okolnostima raskida? Za nas upoznate sa situacijom oko Mrtvaške – ništa. A za one koji žele nešto doznati – ovakvo izvješće baš ništa ne pojašnjava. Možemo reći – tresla se brda, rodio se miš, a nakon debakla izvršne vlasti s projektom Mrtvaška, ispada da je sve stvar nesretnih okolnosti i nesporazuma.

Stojimo na poziciji da je nužno jasno utvrditi ne samo okolnosti raskida, nego i odgovornost za raskid ugovora i propast projekta. Izvješće je trebalo, ali nije, svima jasno pokazati razloge zašto s su građani Ilovika bili protiv ovog ptojrkta i zašto su dobili našu podršku.

Prije godinu dana župan raspušta UV druge ŽLU (Krk) zbog “šuma u komunikaciji“, a onda Lošinj ne raspušta zbog propalog projekta od 80 milijuna. Pitanje je što stoji iza toga?

Dana 21. studenog 2023. trebao je biti gotov projekt Mrtvaška, i bio bi da pogrešni ljudi nisu postavljeni na pogrešna mjesta. I nikome ništa?

Projekt bi bio gotov, da se nije dogodio rijedak slučaj građanskog otpora Ilovčana, kojima život, u konačnici, ne ovisi o ovom izvješću, već o suštinskoj promjeni vlasti SDP-a na regionalnoj i lokalnoj razini, a HDZ-a na državnoj. Jer kako drugačije tumačiti da je na samoj sjednici odbijena mogućnost uvrštenja dodatnih zaključaka o sanaciji uvale i utvrđivanju političke odgovornosti, nego spregom te dvije stranke? Da je zaista postojala politička odgovornost i hrabrost, a ne samo deklarativno, tada se možda i moglo djelovati, danas je ionako prohujalo s vihorom. 

Izvješće o luci Mrtvaška ne nudi odgovore na ključna pitanja

Zašto smo bili protiv izvješća? Glavni je njegov problem propust da jasno, nedvosmisleno i bez rukavica odradi upravo ono na što se poziva – ukaže na političku odgovornost! A toga u izvješću nema. 

Nema ni: 

● odgovora zašto se odustalo od radova u dvije faze? 

● ne znamo postoji li odgovornost tvrtke Growth strategies za krivu procjenu rizika, 

● ne nude se razlozi koji su doveli do predimenzioniranja izvornog projekta povjerenstvo nije razgovaralo ni s kim iz Ministarstva pa nedostaju okolnosti o tome kako je moguće da se ŽLU Mali Lošinj 28. listopada 2019. prijavi na javni poziv MMPI-a za financiranje projekata, 30. listopada 2019. isto Ministarstvo odobri financiranje, dan kasnije donese odluku, a pet dana kasnije (5. studenog 2019.) sklopi ugovor o financiranju projekta sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje u iznosu od 80 milijuna kuna, 

● nismo dobili odgovor zašto je gradonačelnica Ana Kučić odbila pravo na žalbu na građevinsku dozvolu s obzirom na to da UPU Mrtvaška do danas nije donesen, 

● nejasno je kako tako velik strateški projekt tijekom 2018. nije predmet rasprave Upravnog vijeća ŽLU, iako ulazi u investicijski plan Ministarstva, a cesta od Lošinja do uvale iznenada postaje državna, 

● u izvješću se nigdje ne spominju najavljen rast troškova izvođača prije raskida ugovora, 

● ne objašnjavaju se okolnosti raskida ugovora 12. lipnja i nasilnog pokušaja ulaza u Mrtvašku 13. lipnja, tijekom kojeg je privedeno 10 % stanovnika otoka, a dvije su žene zatražile zdravstvenu pomoć. Istovremeno, javnost za raskid ugovora saznaje dva mjeseca kasnije. 

Dakle, svoditi problem Mrtvaške na problem komunikacije i kratkih rokova je trivijalizacija i relativizacija propasti velikog projekta te izbjegavanje preuzimanja odgovornosti. Ono s čime se jedino slažem jest nedopustivo stanje u kojem se i danas nalazi Mrtvaška – iako župan tvrdi da je ona sanirana.

E pa župane, Ilovčani su i dalje kažnjeni neobnovljenim pristupom. Minimum koji očekujemo je da u proračunu osigurate sredstva za obnovu.