Iva Rinčić logo

Javni odgovor, ne i javna isprika bivšoj direktorici AK Kvarnera

U svom reagiranju bivša direktorica AK Kvarnera nije spomenula presudnu činjenicu da sudskim putem potražuje isplatu 20.000 € otpremnine.

Podijelite ovu objavu:

Javni odgovor, ne i javna isprika bivšoj direktorici AK Kvarner - Iva Rinčić

Kao vijećnica Gradskog vijeća Grada Rijeke, u sklopu aktualnog sata 23. sjednice Gradskog vijeća gradonačelniku sam postavila pitanje, nakon čega je uslijedio niz reakcija različitih struktura povezanih s vladajućom političkom opcijom u Gradu Rijeci.

Zanimalo me je zna li gradonačelnik nešto više o tome da je sad već bivša direktorica Atletskog kluba Kvarner iz Kluba otišla nakon tzv. osobno uvjetovanog otkaza, kao i o iznosu otpremnine primjerenije visoko profitabilnim firmama, nego lokalnim sportskim klubovima ili udrugama. Ujedno su me zanimali razlozi žurne ostavke većine članova Izvršnog odbora nakon izglasavanja otpremnine, a zaključno sam postavila pitanje o okolnostima prelaska direktorice u upravu RK Zamet.

Za AK Kvarner 500.000 kuna iz proračuna

Na to su pitanje uslijedile ozbiljne reakcije, prvo posredno, a potom i direktno obraćanje bivše direktorice vrlo zanimljivim mailom. U konačnici i njenim javnim reagiranjem i zahtjevom na naslovnici subotnjeg Novog lista da se ispričam osobi koju nisam ni imenovala.

Uvodno sam na aktualnom satu navela da AK Kvarner nije gradski klub, ali mu Grad iz proračuna dodjeljuje značajna sredstva (lani preko 500.000,00 kn). Način upravljanja i trošenje javnih sredstava i jesu bili jedini povod mog pitanja.

Bivša direktorica traži ispriku zbog neistinite tvrdnje o isplati otpremnine od 20.000 €. Izjavu sam temeljila na Zapisniku sjednice Izvršnog odbora od 7. lipnja 2023. godine, prvenstveno problematizirajući visinu otpremnine, pri čemu nisam mogla znati da otpremnina nije isplaćena u ugovorenom roku od 7 dana.

Otpremnina od 20.000 € nije ni izmišljena, ni fiktivna

U svom žestokom reagiranju, bivša direktorica nije ipak spomenula presudnu činjenicu da sudskim putem potražuje isplatu otpremnine.

Otpremnina dakle nije ni izmišljena, ni fiktivna, niti je se bivša direktorica odrekla, riječ je o stvarnom potraživanju koje se nastoji naplatiti sudskim putem. Da naknadno nisam utvrdila da je bivša direktorica protiv svog bivšeg poslodavca pokrenula sudski postupak isplate otpremnine, tada bi prostora za ispriku bilo.

Izneseni podaci o financijskom stanju kluba temelje se na Izvještaju o prihodima i rashodima neprofitnih organizacija i Zapisniku Izvršnog odbora, gdje stoji da je na dan donošenja odluke o isplati otpremnine na računu kluba bilo 42.652,41 EUR, a na podračunu projekta EU FINHANCE 9.001,98 EUR.

Funkcija direktorica i članice uprave su slične, upravljačke

S obzirom na navedeno, činjenica je da takva otpremnina ugrožava financijske sposobnosti kluba, a nagli odlazak uprave utjecao je i na isplatu plaća. Ujedno me zanimalo iz kojih je sredstava bivša uprava u trenutku donošenja odluke planirala isplatu – članarine, javni izvori financiranja sporta, donacije ili nešto četvrto?

Bivša direktorica AK Kvarner, koja više ne može uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti, nekoliko tjedana kasnije postaje članica Uprave RK Zameta i preuzima drugu upravljačku funkciju ili kako mediji navode, „dugogodišnja direktorica AK Kvarnera u praksi bi trebala raditi sličan posao u Zametu“.

Iako me bivša direktorica proziva zbog navodne netočnosti u tvrdnji da je postala direktorica u RK Zamet jer je ona članica uprave, nije riječ o suštinskoj pogrešci. Funkcije direktorice i članice uprave su upravljačke ili slične funkcije. Narod bi rekao nije šija, nego vrat. Pri tome okolnost da se nova funkcija obavlja volonterski ne mijenja prirodu funkcije jer je ona je i dalje upravljačka.

Namjerno skretanje pažnje sa suštinskih problema

Usput budi rečeno, gradonačelnik na moje pitanje odgovara da insinuiram utjecaj politike. Ne insinuiram, nego propitujem na što kao gradska vijećnica ne samo imam pravo, nego je to moja dužnost i obaveza, posebno imajući u vidu da u klubovima nerijetko sjede članovi baš njegove stranke. Transparentan i odgovoran način trošenja javnih sredstava, posebno onih namijenjenih sportskim klubovima i njihovim članovima, jest nešto za što ću se uvijek zalagati.

Za kraj bih još dodala da sam i do sada postavljala neugodna pitanja, no ne pamtim da je reakcija bila ovakva. Sudeći po informacijama koja do mene dolaze zadnjih dana, ova priča ne završava mojim pitanjem, te slijedi pravosudni epilog. U osnovi bivša direktorica traži javnu ispriku jer joj nije isplaćena ugovorena otpremnina koju sudskim putem želi naplatiti i jer više nije direktorica već članica uprave drugog sportskog kluba.

Zbog navedenih okolnosti javnu ispriku nemam razloga dati, niti bih je sama tražila.

Konačno, ne mogu se oteti dojmu namjernog skretanja pažnje sa suštinskih problema koje trpi ovaj grad desetljećima, a tiče se zadiranja politike u sve aspekte našeg života, od čistoće i kulture, do sporta i raspolaganja javnim novcem.