Iva Rinčić logo

KanalRi nastavio raspravu o budućnosti palače Modello

Prilog je aktualan s obzirom na iseljenje gradske knjižnice iz plače Modello. Očekivalo bi se da, nakon godina gradnje nove knjižnice u Benčiću, postoji vizija i plan prenamjene velebne zgrade u centru. No, iz priloga na KanaluRi vidimo da to nije slučaj.

Podijelite ovu objavu:

KanalRi nastavio raspravu o budućnosti palače Modello - Iva Rinčić (1)

U Dnevniku od 4. ožujka KanalRi objavio je prilog o budućnosti palače Modello. Snimanje priloga potaknuto je inicijativom Palača Modello: Prijedlozi građana za njezinu novu namjenu koju sam pokrenula s kolegicom Mašom. Građani su, kad već ne znaju gradski oci, izložili svoje ideje o budućnosti ove velebne zgrade u centru Rijeke. Objedinili smo ideje i poslali Otvoreno pismo gradonačelniku Rijeke.

KanalRi – Prilog o budućnosti palače Modello

Prilog je posebno aktualan s obzirom na nedavno iseljenje gradske knjižnice iz palače Modello, i to nakon nekoliko godina gradnje nove knjižnice u Benčiću.

Očekivalo bi se naime da postoji vizija i plan prenamjene prostora nakon ovakvog događaja, ali nažalost, to nije slučaj. Nedostatak jasnog plana za korištenje ovog značajnog prostora izaziva razočaranje i frustraciju među građanima.

Kao gradske vijećnice, logično je bilo uključiti se u proces komunikacije o budućnosti palače Modello. Demokratski pritisak i dijalog s građanima trebali bi biti ključni u donošenju odluka koje utječu na urbanistički razvoj grada.

Prijedloga građana je puno… No izvršna vlast ima svoje poglede za budućnost grada. Međutim, pitanja budućnosti recimo Exportdrva ili Teatro Fenice ostaju nejasna. Kao građani, trebamo biti informirani o tome koji su to prostori potrebni i željeni za razvoj grada te u kojem smjeru želimo da grad ide.

Ako se ova pitanja ne riješe na adekvatan način, postoji opasnost da grad izgubi svoj ritam i identitet, pretvarajući se u mjesto bez jasne vizije i smjera razvoja. Stoga je važno da se vlast angažira u slušanju glasova građana i da se zajedno radi na stvaranju prosperitetne i inkluzivne budućnosti za sve.