Iva Rinčić logo

Kultura je talac neambiciozne i manipulativne politike

Krunski primjer nemara je Gradsko kazalište lutaka. Unatoč šokantno lošim uvjetima rada u GKL-u, Grad Rijeka nema NIKAKAV alternativan prostor

Podijelite ovu objavu:

Riječka kultura je talac neambiciozne i manipulativne politike - Iva Rinčić

S kolegicom Mašom Magzan održala sam u Art kvartu konferenciju za medije pod nazivom “Nered i nemar riječke gradske uprave prema sektoru kulture”. Istaknula sam da je riječka kultura talac neambiciozne i manipulativne politike podijeli i vladaj.

Rijeka je naime u proteklih nekoliko godina, barem ako je suditi prema riječima bivše gradske uprave, provela najveće investicije u kulturi u povijesti neovisne Hrvatske, više od 300 milijuna kuna. Očekivali bismo da je riječka kultura jedan od stupova razvoja ovog grada.

Od EPK brenda Rijeka nema ni E

Vijećnica Magzan, ujedno predsjednica gradskog Odbora za kulturu, smatra da od EPK brenda Rijeka nema ni E! Bez sustavnih rješenja i kontinuirane brige za infrastrukturu i ljude koji su stupovi programa, funkcioniranje institucija u kulturi svodi se na preživljavanje i improvizaciju.

Smatramo da su ključni problemi u institucijama u kulturi nestimulativni uvjeti rada i neadekvatno vrednovanje rada. Posljedično i opasnost odljeva radne snage sa specifičnim znanjima i vještinama. Tu je i zastarjela infrastruktura, problem neodržavanja, krovovi zgrada koji prokišnjavaju, a često nema grijanja i/ili klime: GKL, HKD ili donedavno Art kvart.

Sve ovo izaziva nezadovoljstvo. Neke institucije čekaju rješenja, druge se snalaze pa vlastitim sredstvima ‘krpaju’ ono što se može ‘zakrpati’. Sve u svemu, to su samo kratkoročna rješenja. Dugoročne vizije i sustavnog pristupa rješenjima nema. Ključni primjer nerada je MMSU. Zvuči nevjerojatno, ali cijeli 2. kat MMSU-a je sada depo i neiskorišten prostor u vlasništvu Grada!

Krunski primjer nemara je Gradsko kazalište lutaka. Unatoč šokantno lošim uvjetima rada u GKL-u, Grad Rijeka nema nikakav alternativan prostor za GKL, a troškovi rješavanja grijanja i hlađenja su se popeli na gotovo 250.000 Eura.

Postavljamo pitanje ima li smisla ulagati u nešto što nije dugoročno rješenje? Dakle, još jedan problem nedostatka vizije i dugoročnih rješenja.

Takav je bio i pristup nedavno završenom pregovaranju koeficijenata zaposlenika u kulturi.

Riječka kultura je talac neambiciozne i manipulativne politike - Iva Rinčić
Očekivali bismo da je riječka kultura jedan od stupova razvoja ovog grada…

Nisu konzultirani ravnatelji svih ustanova

Upozorile smo na to da je metodologija za određivanje koeficijenata upitna zbog zastarjele sistematizacije, zanemarivanja promjena u složenosti poslova i specifičnosti funkcioniranja pojedine ustanove. Najspornije je to što nisu konzultirani ravnatelji svih ustanova u kulturi. Jer, su oni najbolje upućeni u stanje na terenu.

Naime, pregovaračko tijelo odluka je gradonačelnika i činjenica je da ono nije uključivalo sve ravnatelje ustanova u kulturi.

Umjesto ignoriranja, stvaranja prepreka i stava „ne može se“, tražimo proaktivno rješavanje problema.

Grad Rijeka zazire od javnog, otvorenog i pravednog

Građani zaslužuju učinkovite i odgovorne vlasti koje će se aktivno baviti njihovim potrebama i brinuti se za njihove interese. Koliko god se volio ponositi titulom transparentnosti, Grad Rijeka zazire od javnog, otvorenog i pravednog, te priliku vidi u odgađanju i/li zataškavanju problema i selektivnom pristupu.

Bez dobre uprave nema napretka. Duboko smo nezadovoljni načinom nerada Marka Filipovića zbog kojeg je ovaj grad sve više njegov talac.

Već smo govorili o mogućim rješenjima. To su:

● jasna i dugoročna politika plaća s dinamičnom osnovicom,

● nova sistematizacija radnih mjesta na razini sustava,

● osnivanje zajedničkog pregovaračkog tijela predstavnika izvršne vlasti i svih sindikata,

● investicije u obrazovanje i usavršavanje djelatnika,

● izrada modela zadržavanja radnika.