Iva Rinčić logo

Kvartovske garaže na području Škurinjske Drage neće skoro biti

Gradonačelnik je obećao da će se od prodaje Žabice novac uložiti u kvartovske garaže. No, ovo obećanje neće skoro ispuniti.

Podijelite ovu objavu:

Kvartovske garaže na području Škurinjske Drage neće skoro biti - Iva Rinčič

Nedostataku parkirnih mjesta ne svjedočimo samo u centru grada, on je prisutan i u mnogim gradskim kvartovima. Ovaj problem posebno je izražen u kvartu Škurinjska Draga. Posebno na potezu Kozala – Ulica Petra Kobeka – Rastočine. Situacija je gotovo kaotična oko nebodera “Eševi’. Kvartovske garaže riješile bi ovakve probleme građana.

Parkiranje problem koji dugo muči građane

Stoga sam pitala riječkog gradonačelnika Marka Filipovića, je li izgledno da Grad uskoro, u narednih pet ili deset godina, učini bilo što konkretno ne bi li građanima umanjio ovaj već desetljećima prisutan komunalni problem. Slažem se sa zamišlju da se ovaj problem riješi izgradnjom upravo kvartovske garaže. Podsjećam da je njezina izgradnja planirana ispod današnjeg montažnog vrtića. Ujedno bi se time riješio i nikad realiziran parking na prostoru nekadašnjeg Energoplana.

Prema svemu sudeći, kvartovske garaže na području Škurinjske Drage neće skoro biti. Najjednostavnije rečeno, Grad u svom proračunu nema novca za ovakvu investiciju.

Kvartovske garaže prevelik financijski zalogaj

“Potrebno je naglasiti da je za bilo kakve kapitalne investicije, poput garaže na Rastočinama, potrebno zadovoljiti niz preduvjeta, od imovinsko-pravnih do tehničkih, kao i značajna sredstva. No, svjedoci smo da su se porastom troškova, koji su kulminirali u 2022. godini, dodatno opteretili budžeti građana, ali i jedinica lokalne samouprave pa tako i Grada Rijeke”, napisao je gradonačelnik u odgovoru na moj upit.

Ne samo da je ovo minimalno četrdeset godina star problem, nego bi novaca trebalo biti i iz drugih izvora. Sjetimo se samo gradonačelnikove najave da će prihod od prodaje Žabice uložiti upravo u izgradnju kvartovskih garaža.

Očito još jedno obećanje koje gradonačelnik Filipović neće ispuniti. Ne čudi da su građani Škurinjske Drage razočarani, za njih (ponovno) nema novac.

U međuvremenu stanovnici Rastočina svakodnevno parkiraju na nogostupu. Prisiljeni su sprečavati prolaz pješaka, te hodati do svojih automobila kolnikom ugrožavajući, posebno u večernjim satima, vlastitu sigurnost.

Na poveznici pratite moja pitanja koja kao gradska i županijska vijećnica postavljam gradonačelniku Rijeke ili županu primorsko-goranskom.