Iva Rinčić logo

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti: Nositeljice promjena

Odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda 11. veljače proglašen je Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti.

Podijelite ovu objavu:

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti Nositeljice promjena - Iva Rinčić

Osim što je danas dan Riječkog karnevala, ne zaboravimo i da je Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. S namjerom ostvarenja ravnopravnosti spolova, 11. veljače je odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda proglašen Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti.

Cilj ovog obilježavanja je potaknuti što više žena i djevojaka na uključivanje u znanost, promovirati razvoj karijere u znanosti i povećati svijest o doprinosu žena u znanosti.

Sve više žena upisuje i završava fakultet

Muškarci i žene danas postižu jednako vrijedne uspjehe u znanosti. Dapače, Maria Sklodowska Curie jedina je osoba u povijesti koja je dobila dvije Nobelove nagrade u različitim područjima znanosti, fizici i kemiji! No, trajna briga o izgradnji, podršci i razvoju sustava znanosti, barem kada je riječ o zakladništvu u Rijeci, očigledno pripada ženama.

Prema nedavno objavljenim podacima Popisa stanovništva, Državnog zavoda za statistiku, čak 51 % žena u dobnoj skupini od 25 do 34 godine ima diplomu. Podaci govore i da sve više žena upisuje i završava fakultet. Prema najnovijim podacima Eurostata sve je više žena u znanosti, najviše u Litvi – 52 %.

Ono što nam podaci Popisa zasad ne govore, jest koji su razlozi što žene još uvijek biraju obrazovanja koja traju duže, ali i obrazovanja koja su sigurnija, te u pravilu niže plaćena (poput školstva, odgoja, socijala…)

Žene sve češće u upravljačkim pozicijama

Sveučilište u Rijeci jedno je od rijetkih sveučilišta koje sustavno promovira jednakost pristupu ne samo obrazovanju, nego i vodećim upravljačkim funkcijama. Premda ne ide toliko brzo koliko bismo željele, žene sve češće stječu ravnopravnost i u upravljačkim pozicijama.

U povodu 20 godina Zaklade Sveučilišta u Rijeci poslušajte iskustva i priče 4 ravnateljice, među kojima sam i ja. Govorimo što je za nas Zaklada, koji su izazovi filantropije danas, kako vidimo budućnost zakladništva te otkrivamo na što smo najponosnije.

Za kraj poruka svim dr. sc. kolegicama, kad vas idući put netko upita – Gospođa ili gospođica?, s ponosom odgovorite – Doktorica znanosti!

Fotografija: Kišobran Uniri