Iva Rinčić logo

Molitva na trgovima: čin vjere ili poziv na ograničavanje slobode drugih?

Molitva kao dio vjere vrijedan je čin vjernika, no ako se umjesto pitanja vjere pretvara u potenciranje naših razlika i ograničavanje slobode drugih, to postaje opasno

Podijelite ovu objavu:

Molitva na trgovima čin vjere ili poziv na ograničavanje slobode drugih - Iva Rinčić

Svjesni smo da živimo u vremenu sve izraženijih podjela, kada se ideološke teme nameću kao ključne u oblikovanju naše realnosti i guraju nas u klasifikacije lijevo-desno, zdravi-bolesni, žene-muškarci, oženjeni-samci, Hrvati-svi ostali…

Takve podjele ljude svode na jednu dimenziju i u pravilu su okidač dubljih sukoba.

Prodike na društvenim mrežama izraz su nemoći

Zabrinjava ne samo rastuća radikalizacija stavova, već i sveprisutno ograničavanje sloboda drugih. Umjesto da tražimo zajedničke točke, sve češće se okrećemo isključivanju i pritiscima prema onima koji ne dijele naše stavove.

Isključivanje ne znači i nestanak tih drugih; naprotiv, često dovodi do jačanja različitih uvjerenja i polarizacije društva.

Biti na suprotnoj strani ne znači automatsko stvaranje neprijatelja. Pritisci, prozivke i moralne prodike na društvenim mrežama često su izraz nemoći umjesto hrabrog suočavanja s drugačijim mišljenjima.

Molitva na trgovima čin vjere ili poziv na ograničavanje slobode drugih
Isključivanje ne znači i nestanak tih drugih; naprotiv

Molitva na trgovima ne treba se ignorirati

Pojavu javnog izražavanja vjere kroz klečanje na koljenima, odnosno molitva na trgovima, u centralnim javnim prostorima ne treba ignorirati, posebno kada se povezuje sa ograničavanjem prava žena.

Molitva kao dio vjere vrijedan je čin vjernika, no ako se umjesto pitanja vjere pretvara u potenciranje naših razlika i ograničavanje slobode drugih, to postaje opasno. 

Zato osjećam da je važno ne samo uputiti javnu kritiku i alternativu takvim stavovima, već se i aktivno zalagati za očuvanje i zaštitu pojedinih postojećih prava među kojima je i pravo na reproduktivno zdravlje žena.

To zahtijeva angažman, informiranje javnosti o alternativnim perspektivama i promicanje inkluzivnog modernog društva. Smatram da smo dužni to jasno naglasiti i tako djelovati.

Jer jedino kroz i uz toleranciju, razumijevanje i poštovanje različitosti svaki pojedinac može osjećati svoju pripadnost i doprinositi zajednici bez straha od isključivanja ili osude.