Iva Rinčić logo

Muzej grada i dalje bez ravnatelja – UV odlučno suzdržano

No, nimalo nas ne čuditi to što je Muzej grada mjesecima bez ravnatelja. Sve se odvija u režiji gradonačelnika Marka Filipovića i njegove produžene ruke, predsjednika Upravnog vijeća Petra Petrinića.

Podijelite ovu objavu:

Muzej grada i dalje bez ravnatelja - UV odlučno suzdržano (1)

Da, dobro ste pročitali, ni nakon ponovljenog natječaja nitko od prijavljenih kandidata nije zadovoljio Upravno vijeće. Muzej grada Rijeke i dalje je bez ravnatelja.

No, sve nas to nimalo ne bi trebalo čuditi, jer se odvija u režiji gradonačelnika Filipovića i njegove produžene ruke, predsjednika Upravnog vijeća Petra Petrinića.

  • Prvi prijedlog se odnosio na kandidatkinju Emu Makarun za koju su svi članovi Upravnog vijeća bili suzdržani
  • Drugi prijedlog se odnosio na kandidata Ivana Meseka za kojeg su svi članovi Upravnog vijeća bili suzdržani
  • Treći prijedlog se odnosio na kandidatkinju Sabinu Žigo za koju su svi članovi Upravnog vijeća bili suzdržani.

Tako, naime, stoji u zapisniku 54. sjednice Upravnog vijeća Muzeja Grada Rijeke održane 5. srpnja 2023. i objavljenje na stranicama Muzeja grada Rijeke.

Muzej grada nije uskladio svoj Statut sa Zakonom

Na toj je sjednici, točku prije ove, ujedno potvrđen zapisnik sjednice istog Upravnog vijeća održane 3. i 4. srpnja 2023., i iako na stranicama, dakle, imamo zapisnik 54. sjednice, nemamo onaj 53.

A baš ta, 53 sjednica prethodila je ovoj „odlučno suzdržanoj“.

Kriza upravljanja u riječkom gradskom muzeju traje već neko vrijeme: prije nekoliko mjeseci gradski su vijećnici ustanovili da Muzej nije uskladio svoj Statut sa Zakonom. To bi vjerojatno trajalo i dalje, da nije krenuo natječaj za novog ravnatelja. I tu počinju problemi.

Prvo je gradonačelnik, kao dio pripreme terena imenovao novo Upravno vijeće. Onda je u prvom natječajnom postupku Upravno vijeće za ravnateljicu predložilo Sabinu Žigo (da, istu ovu za koju je sad bilo suzdržano). No prijedlog nije prošao na Gradskom vijeću, kao ni prijedlog o izradi Strategije kulturnog razvitka 2024.-2030. godine.

Na scenu stupa ministrica Obuljen Koržinek

Zatim je za v. d. ravnatelja bio predložen dubrovački psiholog, čija je epizoda trajala tako kratko, da mu ni imena ne pamtimo. Gradsko vijeće je i to odbacilo.

Tada na scenu stupa ministrica Obuljen Koržinek, koja tradicionalno dobro surađuje s riječkim gradonačelnikom te imenuje Vinka Ivića, umirovljenog bivšeg ravnatelja Muzeja Grada Zagreba, koji je neposredno prije odlaska u mirovinu, u tom istom muzeju proveo dvije godine na mjestu v. d., uz nekoliko neuspješnih natječaja na ravnatelja.

Zvuči kao poznati scenarij?

U međuvremenu većina Gradskog vijeća donosi novi Statut Muzeja Grada Rijeka, koji osnivača Muzeja (Grad Rijeka) izjednačava s osobom gradonačelnika. Čitav je niz problematičnih stavki u tom Statutu. No istaknimo jednu koja se tiče razloga zbog kojih član Upravnog vijeća može biti razriješen, odnosno opozvan – „ako se ne pridržava uputa i smjernica onoga koje ga je izabralo, odnosno imenovalo“.

E, sad tek ono suzdržano glasanje svih članova Upravnog vijeća o svim kandidatima dobiva smisao!