Muzej grada i dalje bez ravnatelja – UV odlučno suzdržano

No, nimalo nas ne čuditi to što je Muzej grada mjesecima bez ravnatelja. Sve se odvija u režiji gradonačelnika Marka Filipovića i njegove produžene ruke, predsjednika Upravnog vijeća Petra Petrinića.
Muzej grada i dalje bez ravnatelja - UV odlučno suzdržano (1)

Da, dobro ste pročitali, ni nakon ponovljenog natječaja nitko od prijavljenih kandidata nije zadovoljio Upravno vijeće. Muzej grada Rijeke i dalje je bez ravnatelja.

No, sve nas to nimalo ne bi trebalo čuditi, jer se odvija u režiji gradonačelnika Filipovića i njegove produžene ruke, predsjednika Upravnog vijeća Petra Petrinića.

  • Prvi prijedlog se odnosio na kandidatkinju Emu Makarun za koju su svi članovi Upravnog vijeća bili suzdržani
  • Drugi prijedlog se odnosio na kandidata Ivana Meseka za kojeg su svi članovi Upravnog vijeća bili suzdržani
  • Treći prijedlog se odnosio na kandidatkinju Sabinu Žigo za koju su svi članovi Upravnog vijeća bili suzdržani.

Tako, naime, stoji u zapisniku 54. sjednice Upravnog vijeća Muzeja Grada Rijeke održane 5. srpnja 2023. i objavljenje na stranicama Muzeja grada Rijeke.

Muzej grada nije uskladio svoj Statut sa Zakonom

Na toj je sjednici, točku prije ove, ujedno potvrđen zapisnik sjednice istog Upravnog vijeća održane 3. i 4. srpnja 2023., i iako na stranicama, dakle, imamo zapisnik 54. sjednice, nemamo onaj 53.

A baš ta, 53 sjednica prethodila je ovoj „odlučno suzdržanoj“.

Kriza upravljanja u riječkom gradskom muzeju traje već neko vrijeme: prije nekoliko mjeseci gradski su vijećnici ustanovili da Muzej nije uskladio svoj Statut sa Zakonom. To bi vjerojatno trajalo i dalje, da nije krenuo natječaj za novog ravnatelja. I tu počinju problemi.

Prvo je gradonačelnik, kao dio pripreme terena imenovao novo Upravno vijeće. Onda je u prvom natječajnom postupku Upravno vijeće za ravnateljicu predložilo Sabinu Žigo (da, istu ovu za koju je sad bilo suzdržano), no prijedlog nije prošao na Gradskom vijeću.

Na scenu stupa ministrica Obuljen Koržinek

Zatim je za v. d. ravnatelja bio predložen dubrovački psiholog, čija je epizoda trajala tako kratko, da mu ni imena ne pamtimo. Gradsko vijeće je i to odbacilo.

Tada na scenu stupa ministrica Obuljen Koržinek, koja tradicionalno dobro surađuje s riječkim gradonačelnikom te imenuje Vinka Ivića, umirovljenog bivšeg ravnatelja Muzeja Grada Zagreba, koji je neposredno prije odlaska u mirovinu, u tom istom muzeju proveo dvije godine na mjestu v. d., uz nekoliko neuspješnih natječaja na ravnatelja.

Zvuči kao poznati scenarij?

U međuvremenu većina Gradskog vijeća donosi novi Statut Muzeja Grada Rijeka, koji osnivača Muzeja (Grad Rijeka) izjednačava s osobom gradonačelnika. Čitav je niz problematičnih stavki u tom Statutu, no istaknimo jednu koja se tiče razloga zbog kojih član Upravnog vijeća može biti razriješen, odnosno opozvan – „ako se ne pridržava uputa i smjernica onoga koje ga je izabralo, odnosno imenovalo“.

E, sad tek ono suzdržano glasanje svih članova Upravnog vijeća o svim kandidatima dobiva smisao!