Iva Rinčić logo

Nismo posustali, niti pokleknuli ponudama

Pred vama stojimo snažniji i mudriji nego prije dvije godine. No pred svima nama su velike odluke, ne samo one čime ćemo se mi osobno baviti, nego i odluke kako će izgledati Rijeka...

Podijelite ovu objavu:

Nismo posustali, niti pokleknuli ponudama - Iva Rinčić

S kolegama Mašom Magzan i Borisom Popovićem organizirala sam tradicionalno okupljanje uoči Božića i Nove godine. Na Druškanju u Bačvi okupili su se brojni prijatelji, simpatizeri i suradnici. U osvrtu na prošlu godinu, ali i uopće držanje govora, prisjetila sam se Zorana Kompanjet, opatijskog književnika, dekana riječkog Pravnog fakulteta, te rektora Sveučilišta 1976.-1978.

Kompanjet je napisao nekoliko književnih djela (Šete bandijere ili prevrtljivac, Opasne riječi…) ali i knjige o pravnim aspektima riječkih lučkih poduzeća. Bio je poznat po svojoj duhovitosti te je jednom prilikom izjavio da bi svi koji drže govore trebali stajati – na jednoj nozi – kako bi znali kada treba prestati. Njegova opaska ne vrijedi sama za govore. Naime, ne bismo li svi mi trebali znati kad je kada je pravo vrijeme za povući se – a posebno političari u izvršnoj vlasti?

Kažu da je jedan mandat premalo, dva taman, nakon trećeg pomisliš da si nezamjenjiv.

Ponosna sam da nismo pokleknuli ponudama, kao neki drugi - Iva Rinčić
S kolegom Borisom Popovićem

Ista lica, iste parole i šablone

Nažalost, vidimo da to nije tako. Na državnoj, regionalnoj, pa ni lokalnoj razini. Ista lica, iste parole i političke formule, s čime je povezana sporost, bezidejnost, korupcija… I tako malo po malo, politiku napuštaju oni koji se vode javnim dobrom, ustupajući mjesto onima za koje je politika plijen. U zadnje dvije godine političkog djelovanja lagala bih kad bih rekao da je bilo lako, da nije bilo situacija u kojima ne znate što napraviti, kada nemate dovoljno informacija, kada ne znate kome vjerovati…

Danas smo realniji oko brzine i lakoće političke promjene. No ponosna sma da smo kao nezavisni političari bez posebnog iskustva oduprijeli se pritiscima i ponudama, da vlastite interese nismo stavili ispred interesa grada i županije i da nismo pokleknuli ponudama, Zahvalni smo za iskustvo u Gradskom vijeću i Skupštini, za sve naučeno, a posebno ljude s kojima smo surađivala. rekli bi u onoj reklami, neprocjenjivo. Da biste razumjeli politiku, ne možete završiti tečaj, morate jednostavno biti u njoj i često plivati uzvodno.

Maša Magzan, Boris Popovič i Iva Rinčić
Pred vama stojimo snažniji i mudriji nego prije dvije godine

Pred svima nama su velike odluke

Pred vama stojimo snažniji i mudriji nego prije dvije godine, no pred svima nama su velike odluke, ne samo one čime ćemo se mi osobno baviti, nego i odluke kako će izgledati Rijeka, tko će u njoj živjeti, hoćemo li u njoj živjeti ili životariti… Sve nas to tjera na suradnju i razmišljanje i koliko god je još odluka pred nama, jedna je sigurna – promjena se ne događa sama, bez komunikacije, suradnje, sukoba i rješenja…

Vaš nam dolazak iznimno znači, on je ne samo čast nego i obaveza da vas, ali i sebe same ne razočaramo. Ulazimo u zadnju godinu pred lokalne izbore 2025. koji će po mnogo čemu biti ključni za Rijeku i njenu budućnost i koja u mnogo čemu ovisi baš o nama.

Počela sam sa Zoranom Kompanjetom, no završit ću parafrazirajući jednog puno poznatijeg Amerikanca: ne pitajte što vaš grada može učiniti za vas, nego što vi možete učiniti za njega.

Ponosna sam da nismo pokleknuli ponudama, kao neki drugi - Iva Rinčić
Tradicionalno druženje s prijateljima i simpatizerima u Bačvi