Iva Rinčić logo

O meni

Iva Rinčić: građanka, majka, profesorica, vijećnica…
Iva Rinčić - O meni

Što želim

Moje vrijednosti

Iva Rinčić rođena je 1975. u Rijeci, gdje je i završila osnovnu školu Vladimir Gortan, odnosno Sušačku gimnaziju. Cjelokupno visoko obrazovanje provela je u Zagrebu (diplomirala sociologiju, magistrirala političke znanosti, a doktorirala na temu bioetike).

Prvo zaposlenje joj je bilo 2001. u GONGU, kao županijska koordinatorica nestranačkih promatrača na lokalnim izborima 2001. Od 2001. radi na Sveučilištu u Rijeci (prvo na Medicinskom fakultetu, a od 2013. i na Fakultetu zdravstvenih studija). Godine 2023. izabrana je u zvanje redovite profesorice. Trenutno obnaša funkciju pročelnica Katedre za javno zdravstvo FZS-a i predsjednice Odbora za osiguravanje i unapređenje kvalitete FZS-a. Na Medicinskom je fakultetu dugogodišnja članica Etičkog povjerenstva za biomedicinska istraživanja. Članica je sveučilišnog Povjerenstva Fonda Aleksandar Abramov. U akademskoj godini 2021.-2022. dobila je nagradu za nastavnu izvrsnost Sveučilišta u Rijeci.

U razdoblju 2013.-2021. bila je ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci. Tijekom dva mandata sa suradnicima je pokrenula čitav niz novih projekata i aktivnosti (Realizator – case study natjecanje, Nagrada za transfer znanja, projekt Nevidljive sile, Donatorske aukcije slika, MemoRI – inovativna igra na temu riječke povijesti…), a u njenom je mandatu (2018.) Zaklada nagrađena Zlatnom plaketom „Grb Grada Rijeke” zbog dugogodišnjeg promicanja filantropije, doprinosa razvoju riječke sveučilišne zajednice te potpore lokalnoj zajednici stvaranjem društva znanja.
Trenutno obnaša funkciju predsjednica međunarodnog odbora za dodjelu nagrade za istraživanje i promociju europske bioetike Fritz Jahr.

Godine 2021. prvi put ulazi u lokalnu politiku kao nezavisna kandidatkinja za županicu, te od tada obnaša funkciju nezavisne vijećnice u Gradskom vijeću Grada Rijeke i Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije, te sudjeluje u radu nekoliko radnih tijela.