Iva Rinčić logo

Obilježava se Dan hrvatskih tržnica – koja je budućnost riječkih?

Čujemo izjave da građani sve češće kupuju u trgovačkim centrima. Dan hrvatskih tržnica je prilika da se zapitamo što će biti s riječkima.

Podijelite ovu objavu:

Obilježava se Dan hrvatskih tržnica koja je budućnost riječkih - Iva Rinčić

Danas se obilježava Dan hrvatskih tržnica. Osječke su ga tržnice obilježile pod geslom “Tržnice doprinose zdravlju građana i smanjenju bacanja hrane”, s ciljem promidžbe lokalne i zdrave prehrane certificiranih proizvođača.

Kakva je budućnost Riječkih tržnica i hoće li uopće opstati pod naletom trgovačkih centara i gradskom upravom koja ne prepoznaje njihovu ulogu u životu modernog grada?

Naime, nakon prezentacije o revitalizaciji riječkih tržnica, održane 7. rujna 2023. godine, uputila sam gradonačelniku pitanje, s obzirom na izjavu da su iznesenom prijedlogu „prethodile brojne analize“. Zanimalo me o kojim je analizama riječ i koji su dobiveni podaci, temeljem kojih je izrađen prijedlog o budućnosti riječkih tržnica.

U odgovoru su pobrojane zakonske obaveze koje Rijeka plus d.o.o. (u čijoj su nadležnosti tržnice) redovito izrađuje (analiza dnevnog zakupa, analiza prihoda, regionalna zastupljenost, analiza korisnika prema kategoriji prodajnih artikala, analiza zastupljenosti prema mikrolokacijama na tržnicama).

Obilježava se Dan hrvatskih tržnica koja je budućnost riječkih - Iva Rinčić
Ostaci tržnice u Rezekneu, Latvija

Iako sam tražila i podatke koji nisu dio zakonske obaveze, a temeljem kojih se predlaže novi koncept tržnica, oni su, naravno, izostali. Nadam se da će gradski vijećnici ipak još dobiti priliku uvida u podatke na temelju kojih bi trebali donijeti odluku o budućnosti tržnica.

Također, u odgovoru se spominju brojni problemi, no ne spominje se koji. Do sada smo više puta čuli izjave kako su građani promijenili navike i skloniji su kupnji u trgovačkim centrima (kao da Grad s otvaranjem centara nema ništa). S druge strane, nije li upravo Grad trebao biti taj koji će ponuditi nova prometna rješenja (parking za kupce s tržnice), certificiranu ponudu i bolje uvjete za zakupce, umjesto što ih prepušta propadanju i konačno gašenju, kao što vidimo na Brajdi?

Obilježava se Dan hrvatskih tržnica koja je budućnost riječkih - Iva Rinčić
Tržnica Riga…

Tako se i ovaj odgovor uklopio u poplavu onih u stilu – “iz navedenih analiza proizlaze podaci koji su temelj za daljnje prijedloge”.

I dok čitamo te prazne, birokratske copy-paste odgovore, čekamo sudbinu riječkih tržnica. I s gorkim okusom obilježavamo njihov dan…