Iva Rinčić logo

Obnova Galeba – Saga s nizom epizoda i prolongiranja

Mnogi su izgubili nadu da će se obnova Galeba ikada završiti. Postao je avantura u beskrajnom labirintu birokracije i financijskih apsurda.

Podijelite ovu objavu:

Obnova Galeba Saga s nizom epizoda i prolongiranja - Iva Rinčić

Iako je ptica galeb simbol neograničene slobode i leta, brod Galeb sve je veći uteg riječke gradske uprave – ptica grabljivica koja „čupa“ plijen dodatnog financiranja i poskupljivanja. Obnova Galeba nikako da se primakne završetku.

Obećanja iza kojih ne slijedi ni rezultat, ni kraj

Već godinama se čini sitim i namirenim (obećanja o finalizaciji projekta), da bi opet, kao pravi grabežljivac Galeb krenuo u pohod.

Obnova broda Galeba postala je saga s nizom epizoda i nevjerojatnim brojem prolongiranja. Svečano obećanje Galeb otvoren za posjetitelje postalo je čarobni ritual – novo obećanje, iza kojeg ne slijedi ni rezultat, pa ni kraj.

“Doći će dan kada će Galeb ugledati posjetitelje, doći će dan kada Galeb više neće poskupljivati, doći će dan… samo taj dan nikako da dođe.” Možda bi ova rečenica trebala biti uvrštena u urbani rječnik kao sinonim za beskrajno čekanje realizacije projekta.

Obnova Galeba – Već smo izgubili svaku nadu

Mnogi su već izgubili nadu da će se Galeb ikada završiti. Umjesto toga, postao je avantura u beskrajnom labirintu birokracije i financijskih apsurda. Pitamo se, nije li Galeb moderna inačica Damoklovog mača, koji visi iznad nas, prijeti neizvjesnom sudbinom i nikada ne pada.

Dok cijena uređenja broda raste, naš nas gradonačelnik pokušava umiriti, jer će “uskoro” sve biti gotovo. Uskoro postaje relativan pojam; obnova Galeba sve skuplja, a mi taoci neuhvatljivog dana završetka.

U međuvremenu, Galeb ostaje i svjedok prošlih vremena i beskrajne trakavice današnjih gradskih obećanja. Možda će se dogoditi čudo i jednog dana ćemo se svi okupiti na palubi Galeba, ali dok neki čekaju s nestrpljenjem, drugi se pitaju je li ovaj projekt stvaran ili je samo plod naše kolektivne mašte?

Do tada, samo smo svjedoci još jednog poglavlja u epopeji broda Galeb – sporo, ali skupo.