Iva Rinčić logo

Odgovorno spolno ponašanje više je nego bitno

Smatram da je odgovorno spolno ponašanje važno i zbog toga podržavam Grad Rijeku u namjeri da pokrene razradu kurikuluma za Zdravstveni odgoj.

Podijelite ovu objavu:

Odgovorno spolno ponašanje više je nego bitno - Iva RInčić

Mnogo je razloga zbog kojih kritiziram riječku vlast. Nažalost, po mom sudu – i previše. No, isto tako, treba ih pohvaliti kad to zasluže. Jer, odgovorno spolno ponašanje više je nego bitno.

Naime, Grad Rijeka, ne čekajući plan s nacionalne razine, sam je pokrenuo razradu kurikuluma za Zdravstveni odgoj. Kurikulum će razrađivati i teme spolnog odgoja.

Edukacija u školama je nedostatna

I mladima osigurao pravovremene i provjerene informacije o cjelovitoj seksualnoj edukaciji i odgovornom spolnom ponašanju.

Koliko je to važno, najbolje kazuju podaci istraživanja HZJZ-a o spolnom i reproduktivnom zdravlju mladih. Praksa učestalog stupanja tinejdžera u nezaštićene spolne odnose pod utjecajem alkohola i droga poražavajuća je.

Uz to, učenici smatraju da je edukacija u školama o tom segmentu ljudskog zdravlja apsolutno nedostatna.

Naime, u obrazovnom sustavu spolni je odgoj danas zastupljen tek u međupredmetnoj temi „Zdravlje“, gdje za teme seksualnosti baš i nema mjesta.

No, vidjeli smo iz navedenog istraživanja da ako se nešto ne spominje, ne znači da i ne postoji.

Programi koji društvu osiguravaju zdravu budućnost

Stoga Rijeka i Primorsko-goranska županija moraju ustrajati i biti uporni u naporima da osiguraju političku volju na vrhu koja će u škole uvesti i edukaciju o spolnom odgoju.

Naravno, u skladu s uzrastom o kojem se radi.

I ustrajati na svom putu, kao što je, primjerice, Grad Rijeka 2016. godine Građanski odgoj uveo je u riječke osnovne škole kako bi promicao nenasilje, toleranciju i solidarnost.

Jer samo takvi programi osigurat će nam kao društvu zdravu budućnost.