Iva Rinčić logo

Osvrt na 2023. – Pokazali smo da je moguće biti nezavisan političar

Osvrt na 2023. u kojem donosimo pregled našeg rada u Vijeću i Skupštini pokazuje da je moguće neovisno raditi za dobrobit grada i županije.

Podijelite ovu objavu:

Osvrt na 2023. – Pokazali smo da je moguće biti nezavisan političar - Iva Rinčić

Iza nas je dinamična i po mnogo čemu izazovna godina. Pokazali smo da je nezavisnu politiku moguće voditi i u Gradskom vijeću Rijeke i u Skupštini PGŽ-a. Moguće je dakle neovisno i predano raditi za dobrobit i našeg grada i naše županije. Nismo pokleknuli ponudama, vaša nam podrška pruža uporište i podsjeća na odgovornost. S kolegom županijskim vijećnikom Borisom Popovićem i kolegicom gradskim vijećnicom Mašom Magzan, pripremili smo osvrt na 2023. u kojem donosimo kratki pregled našeg rada u Skupštini i Gradskom vijeću.

Osvrt na 2023. – Gradsko vijeće Grada Rijeke

Amandmanima smo:
● Subvencioniranje ugradnje solarnih panela i dizalica topline na obiteljskim kućama,
● Osigurali smo sredstva za uvođenje nagrade za Ženu godine Grada Rijeke.

Puno smo radili i izvan klupa Gradskog vijeća Grada Rijeke:

● S kolegama iz Kluba Akcija mladih i Unija Kvarnera podnijeli smo zaključak o reviziji rada Komunalnog društva Čistoća. Zaključak uključuje analizu štrajka, troškova rada, te rada uprave društva…

● Sudjelovali smo u pregovorima s koncesionarima Brajdice i doprinijeli rješavanju svjetlosnog i zvučnog zagađenja za stanovnike istočnog djela Rijeke.

● Stalnim smo javnim pritiskom ukazali na problem ne-upisa djece u dječje vrtiće i jaslice, te smo pokrenuli rješavanje ovog gorućeg problema.

● Pokrenuli smo ciklus tribine Rivizija, te održali prvu pod nazivom Novi ritam poreza, a s aktualnim temama nastavljamo i u 2024.

● Kroz seriju tematskih sjednica Odbora za kulturu čija je predsjednica Maša Magzan, pokrenuli smo rješavanje pitanja statusa i budućnosti nekih od bisera riječke kulturne baštine.

● Revitalizirali smo Vox populi, najstariji govornički kutak u Republici Hrvatskoj.

● S kolegama iz Kluba Akcija mladih i Unija Kvarnera, predložili smo zaključak u vezi izrade strategije razvoja kulturnog razvitka grada Rijeke od 2024. do 2030. godine.

● Redovito okupljamo nezavisne vijećnike mjesnih odbora Grada Rijeke, te razmjenjujemo iskustva i radimo na unapređenju mjesne samouprave.

● Tijekom 2023. godine postavili smo više od 50 vijećničkih pitanja te ukazali na brojne probleme ove vlasti.

Osvrt na 2023. – Županijska skupština

Amandmanom osigurali smo novac za:

● Sufinanciranje samozapošljavanja žena,

● Sufinanciranje aktivnosti Sveučilišta za treću dob, rekonstrukciju na rukometnom igralištu uz dječji vrtić Bambi, te Osnovnu školu Vrbovsko i sportsku dvoranu.

● Izradu projektne dokumentacije prijave europskih projekata za poduzetnike. Obje se aktivnosti nastavljaju provoditi i u 2024. godini.

Ističem da smo zatražili i sanaciju luke Mrtvaška nakon propalog projekta županijske lučke uprave, ali ovaj amandman nije prihvaćeno. No, to ne znači da nećemo ustrajati u daljnjem rješavanju. Već smo nekoliko puta otvorili temu Zračne luke Rijeka, te samostalno ili s kolegama iz Skupštine upozorili na rezultate poslovanja. Više smo puta predložili i amandman o Strateškom razvoju Zračne luke.

Nećemo posustati ni u 2024. godini

Sve to ostvarili smo bez ucjena i trgovine izvršnoj vlasti!

Kako? Jednostavno!

Smatramo da izvršna vlast ne radi svoj posao i ne brine za Rijeku i njene građane. Nakon desetljeća iste vlasti i devastacije grada, pa i županije, jednostavno je vrijeme da vladajuća garnitura ode. Ne pada nam na pamet prihvaćati mrvice i “držati ljestve”, dok su građani nezadovoljni, mladi odlaze, a grad propada i postaje sjena samome sebi.

Moguće je, čak i u Rijeci i Županiji biti nezavisni političar i raditi i boriti se za svoj grad.

Nećemo posustati ni u 2024. Sudbina Rijeke nije biti hrvatska provincija, bez smjera razvoja i prepoznatljivog identiteta. Rijeka može ne samo biti dobra, nego najbolja.

Hvala vam na povjerenju i podršci.