Iva Rinčić logo

Palača Modello: Prijedlozi građana za njezinu novu namjenu

Grada Rijeka u više od pet godina, otkako je počeo projekt izgradnje nove knjižnice, nije u stanju promisliti namjenu palače Modello, pa smo pitali građane.

Podijelite ovu objavu:

Palača Modello Prijedlozi građana za njezinu novu namjenu - Iva Rinčić

Palača Modello bila je dom Gradske knjižnice Rijeka 57 godina. Što će biti tom velebnom prostoru, nakon što je Rijeka dobila novu knjižnicu – ne zna se. Na novinarsko pitanje koja će biti njezina namjena, iz gradske uprave stigao je ovaj odgovor:

“Namjena prostora u palači Modello, na adresi Uljarska 23, koji je koristila Gradska knjižnica Rijeka, utvrdit će se nakon što se prostor oslobodi od osoba i stvari te bude predan na upravljanje Gradu Rijeci”.

Dakle, Grada u više od pet godina, otkako je počeo projekt izgradnje nove knjižnice u Benčiću, nije u stanju razmisliti što s tim prostorom. U zadnje vrijeme pak čitamo da Grad prodaje Palazzo Modello, po principu kad ne znaš što bi, prodaj.

Dati Pavičiću za podnajam

Kad u Gradu ne znaju, na našem Facebooku pitali smo građane što bi oni s palačom Modellom:

● “Iznajmio bih je Pavičiću da je da u podnajam“,

● „Kuća morčića“,

● „Vratila bih je u prvobitno stanje“,

● „Mala kavana s piano-barom i iza Internet cafe

● „Pretvorio bih je u Talijansku kuću“ ,

● „Lutkarsko kazališta“,

● „Novi Mali salon“,

● „Muzej prijateljskih gradova Rijeke“,

● „Gradska kavana“… 

To je samo dio prijedloga pristiglih Maši Magzan i meni na našu inicijativu „Predložimo gradskim ocima što bi mogli s palačom Modello“. Kolegica Maša Magzan je, naime, lokalnim novinama uočila naslov koji nas je nemalo iznenadio – “Gradski oci i dalje ne znaju što će biti u palači Modello”.

Kolegica Maša je to najbolje sažela:

„To mi zvuči nevjerojatno. Pa palača Modello je, prema Rijeka heritageu, nepokretna kulturna baština iz doba historicizma, izgrađena prema zamisli znamenitih arhitekata Fellnera i Helmera, zaslužnih i za projekt kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Za njenu je izgradnju zaslužan legendarni riječki gradonačelnik Giovanni Ciotta.

Palača Modello – predložite vi njenu namjenu

I gradski oci još ne znaju što bi s takvom zgradom, „namjena prostora utvrdit će se tek nakon što prostor bude predan na upravljanje Gradu Rijeci“?! Nema plana, nema vizije, a najavljeni novi ritam nikako da dočekamo pa se pitamo – ima li pilota u avionu?

Dakle, ne zna se ni što ni kako, a profesora Baltazara ne možemo zamoliti da misli, misli i dosjeti se čemu bi mogla služiti zgrada veličanstvene palače Modello“.

Zato smo mi izložile prijedlog našim građanima jer znamo da oni znaju što bi trebala biti namjena zgrade. Ako već u Gradu ne maju ideja, predložimo im onda mi što bi mogla biti namjena palače! Javite nam se putem kontakt forme na ovoj web stranici ili u komentarima  na naše Facebook objave i recite svoj prijedlog, podijelite s nama ideju! 

Što vi mislite, što bi trebalo biti u palači Modello?

Sve prijedloge objedinit ćemo i poslati gradskim ocima. Možda se uz našu pomoć dosjete što bi moglo biti u palači koja je preživjela koleru, pa će valjda i novi ritam grada.