Iva Rinčić logo

Perilo u Benčiću ostaje trajno otvoreno

Zbog svoje povijesne i spomeničke vrijednosti perilo u Benčiću ostaje otvoreno, kao prikaz djelića života Riječana prije više od 100 godina.

Podijelite ovu objavu:

Perilo u Benčiću ostaje trajno otvoreno - Iva Rinčić

Možda nam se na prvu ne čini tako. Možda su neki prostori već devastirani, drugi više ne postoje, a treći se upravo ruše. No, Rijeke je zapravo vrlo bogata točkama koje svjedoče o našoj povijesti. Među njima su i riječka perila, koja su svojedobno zaslužila čak i svoju izložbu »Riječke fontane i perila«.

Rijeka je, znamo, grad koji teče, bogat podzemnim vodama i potocima. Mustacchion, Beli kamik, Brajda ili Potok samo su neki od njih. Uz njih su rađena i perila na kojem su ondašnje žene, pralje i sluškinje, ručno prale robu.

Perilo u Benčiću ostaje trajno otvoreno - Iva Rinčić
Perilo u Benčiću

Radovi u završnoj fazi

U sklopu uređenja prostora oko zgrade nove knjižnice ponovno se otvorio prostor potoka, na kojem je svojedobno postojalo jedno takvo perilo, čiji su ostaci skala vidljivi na fotografiji iz siječnja 2024. Do radova je taj prostor bio pokriven betonskom pločom koja je služila kao terasa nekadašnjeg restorana Viktorija i nije bio dostupan građanima. 

Uklanjanjem ploče, perilo je opet postalo vidljivo, a zbog prenamjene cijelog kvarta pojavila se i mogućnost njegove obnove s ciljem kreiranja turističkog sadržaja u kvartu nazvanom upravo po potoku. 

Spomenute fotografije iz veljače 2024., koje su nam dostavili građani, pokazuju da je perilo uklonjeno. Stoga sam gradonačelnika pitala je li riječ o privremenom uklanjanju zbog sanacije, postoji li plan prenamjene korištenja u turističke svrhe s obzirom na lokaciju u Art kvartu ili je riječ o trajnom uklanjanju te ako jest, koji su razlozi navedenog? 

Dobro je znati da se, kako mi odgovara prvi čovjek našeg grada, „radovi na otvaranju perila nalaze u završnoj fazi te preostaju još samo radovi na završnom uređenju izvedenih zidova i montaži transparentne ograde po obodu perila, potpornim zidovima i oko zapornice“.

Perilo u Benčiću ostaje trajno otvoreno - Iva Rinčić
Rijeka je grad koji teče, bogat podzemnim vodama i potocima

Gradonačelnikov odgovor

Sigurna sam da i vas, kao i mene, raduje ta vijest, jer je to samo još jedno riječko mikro turističko odredište.

Evo što mi je Marko Filipović odgovorio:

Kroz kompleks Benčić protječe potok Brajda, a uz sami blok prolazi i Škurinjski potok, zbog čega je ovaj prostor i dobio toponim Potok. Potok Brajda nije bio vidljiv u prostoru jer je cijelom svojom dužinom uzduž kompleksa „Benčić“ bio reguliran u zatvorenom profilu kanala. 

Iz arhivskih snimki vidljivo je da je potok predstavljao sjevernu granicu Šećerane iznad koje se nalazio neizgrađeni prostor i širenjem tvorničkih zgrada potok Brajda natkrio se većim dijelom u zatvoreni kanal krajem 19. stoljeća. 

Projektom Uređenja javnih površina unutar bivšeg tvorničkog kompleksa Rikard Benčić, projektnog ureda Randić i suradnici d.o.o. iz Rijeke, rekonstrukcijom i uređenjem bloka, predviđeno je otvaranje potoka Brajda, otkrivanje i prezentacija u dva segmenta: otvorenog dijela korita sjeverno od Palače Šećerane i otvorenog istočnog dijela potoka iza Dječje kuće. 

Perilo se neće natkrivati

Na ulasku vodotoka u blok Benčić s Manzonijeve ulice nalazi se perilo. Građevina je prepoznata kao povijesno-arhitektonska-urbanistička vrijednost te je kao takva projektom predviđena za prezentaciju i otvaranje. Prostor perila bio je natkriven pločnikom izvedenim od fert-gradica, a koje su u fazi uređenja okoliša kompleksa Benčić uklonjene kako bi se otvorio i prezentirao prostor kamenog korita gdje su nekada žene prale robu. Otkrivanjem stropa, u unutrašnjosti perila otkriveni su i izvorni zidovi od kamenih blokova iz vremena gradnje perila. 

Novim izvedenim zidovima stabilizirao se statički nestabilan zid bivše terase ugostiteljskog objekta Viktorija u zoni od perila do zapornice, a perilo se zasigurno više neće natkrivati nego će upravo zbog svoje povijesne i spomeničke vrijednosti ostati otvoreno, kao prikaz djelića života Riječana prije više od 100 godina te će biti uređeno sukladno pravilima struke i prezentirano zainteresiranoj javnosti.

Pogledajte i ostala moja vijećnička pitanja.