Iva Rinčić logo

Požar na vozilu Čistoće rezultat je nemara

Izvješća o radu Čistoće kontinuirano se na Vijeću odbijaju. Vijećnici su odavno svjesni rastuće ugroze sigurnosti radnika i građana, tako da se incident, poput požara na vozilu, dao naslućivati.

Podijelite ovu objavu:

Požar na vozilu Čistoće rezultat je nemara - Iva Rinčić

U požaru koji je danas zahvatio vozilo Čistoće, nametnula se jasna i upozoravajuća slika razorne posljedice nemara u riječkom komunalnom društvu. Policijski očevid jasno je potvrdio ono što se već naslućivalo – kvar na vozilu, koji je rezultirao istjecanjem goriva, bio je okidač za požar. Prvo je buknu požar na vozilu Čistoće, a vatra je neumoljivo zahvatila još tri osobna vozila, ostavljajući iza sebe veliku materijalnu štetu koja se procjenjuje na nekoliko desetaka tisuća eura.

Srećom, unatoč ovoj katastrofi, nitko nije stradao.

Izvješća o Čistoći ne prolaze na Vijeću

Ova nesreća nije slučajnost, već je, nažalost, očekivani ishod kontinuiranog nemara koji vlada u Čistoći. Naša zabrinutost nije od danas – prije točno dva dana na Gradskom smo vijeću odbili prihvatiti izvješće o KD Čistoća, upozoravajući na katastrofalno upravljanja Gradom koje se reflektira i na komunalno društvo (gradonačelnik je po dužnosti predsjednik skupštine).

Treba istaknuti da se izvješća o radu Čistoće kontinuirano na Vijeću odbijaju – vijećnici su odavno svjesni rastuće ugroze sigurnosti radnika i građana. Prije samo nekoliko mjeseci svjedočili smo eskalaciji problema uvjeta rada te obustavi rada, što je rezultiralo potpunim narušavanjem međuljudskih odnosa, navodnim prijetnjama, uskraćivanjem slobode kretanja i pritiscima.

Nije dovoljno samo izricati riječi osude i upozorenja. Važno je poduzimati korake. Klub Akcija mladih, Unija Kvarnera te nezavisne vijećnice Maša Magzan i Iva Rinčić još je u listopadu 2023. godine podnio, a Gradsko vijeće prihvatilo zaključke o provođenju unutarnje revizije rada v.d. direktora Čistoće, te o osnivanju tijela za istragu ponašanja direktora zbog nedavnih obustava rada. Hitno smo zatražili detaljnu analizu prihoda i rashoda ovog komunalnog društva. Međutim, do danas se po tom pitanju nije dogodilo ništa bitno.

Gradonačelniče, je li vas imalo briga?

Gradonačelniče, vrijeme je da preuzmete odgovornost. Vaša pasivnost i nedostatak adekvatnih mjera izazivaju opravdanu zabrinutost građana.

Je li vas imalo briga? Ili ćete od odgovornosti pobjeći na još jedan duži godišnji odmor? Koja vas destinacija ovaj put čeka? Gore li i tamo kamioni Čistoće?

Dok se ne poduzmu konkretne akcije i dok se ne donesu odluke koje će zaštititi interese građana, naš grad će ostati žrtva Vaśe nebrige i lošeg upravljanja.