Iva Rinčić logo

Problem sufinanciranja vrtića vrh je sante leda problema sustava

U sustavu vlada neizvjesnost roditelja i nezadovoljstvo pružatelja usluga. Problem sufinanciranja vrtića je permanentan, a gradonačelnik Rijeke je odbio amandman oporbenih vijećnika kojim razrađujemo model sufinanciranja vrtića drugih osnivača.
Problem sufinanciranja vrtića vrh je sante leda problema sustava

Odjeknulo je Rijekom da vijećnici na 19. Gradskom vijeću održanom 4. svibnja 2023. nisu usvojili prijedlog godišnjeg izvješća o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za 2022. godinu. Manje je zapaženo prošla vijest da je gradonačelnik Marko Filipović, nakon što mu „nisu prošla“ izvješća o izvršenju proračuna i još tri izvješća o izvršenju komunalnih djelatnosti, s dnevnog reda povukao i prijedlog Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Rijeke za pedagošku godinu 2023./2024. 

Problem sufinanciranja vrtića – amandman vijećnika

Na taj smo prijedlog kolegica Maša Magzan, te kolege vijećnici Vedran Vivoda (Akcija mladih) i Robert Salečić (Unija Kvarnera) i ja podnijeli amandman o modelu sufinanciranja vrtića drugih osnivača. Naime, bolna je činjenica da još uvijek oko stotinu riječke djece ostaje neupisano u gradske vrtiće, pa su roditelji prisiljeni rješenje tražiti upisom u druge vrtiće. Usvajanjem amandmana, tim bi se roditeljima/korisnicima usluga vrtića omogućilo plaćanje mjesečne cijene boravka u istom iznosu koji plaćaju i roditelji djece u gradskim vrtićima (za redoviti cjelodnevni program 95,56 eura, za poludnevni program 51,10 eura), dok bi Grad Rijeka osnivačima isplatio ostatak do iznosa ekonomske cijene programa utvrđenog za pedagošku 2021./2022. godinu. 

Uz pomalo nemušto obrazloženje o učinku najavljene porezne reforme na gradski proračun u 2024. (?!), gradonačelnik je s dnevnog reda povukao Prijedlog javnih potreba te pozvao na sastanak klubove vijećnika, „kako bi ovaj materijal mogli dodatno raspraviti, s određenim prijedlogom koji će biti kreiran od strane odjela i gradonačelnika“. 

Roditelji i osnivači drugih vrtića ne znaju što ih čeka

Ovaj neočekivani vremenski vakuum, u kojem ni roditelji ni osnivači drugih vrtića ne znaju što ih čeka, želim iskoristiti i podsjetiti da je briga o predškolskom odgoju i obrazovanju jedna od temeljnih nadležnosti jedinica lokalne samouprave! 

Problem sufinanciranja vrtića tek je vrh sante leda problema sustava, u kojem vlada neizvjesnost roditelja, nezadovoljstvo pružatelja usluga. Vjerujemo, i nesigurnost gradske uprave zbog činjenice da sufinanciraju uslugu čiju kvalitetu i standard ne kontroliraju. Pridružimo li tome neuspješne kolektivne pregovore s odgajateljima/cama gradskih vrtića, možda se zajedno trebamo zapitati o značenju i opravdanosti titule Rijeka grad – prijatelj djece – „prepoznat kao grad koji se vrlo aktivno i učinkovito posvetio unapređenju zdravlja, odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, sporta i rekreacije, kulture i drugih aspekata života djece i mladih“.

Čime Rijeka opravdava titulu prijatelja djece? 

Ključni problemi u predškolskom sustavu:

  • nedostatak mjesta u gradskim vrtićima, iako uočavamo i pohvaljujemo napore Grada, problem nedostatka mjesta posljedica je više od trideset godina zanemarenosti ulaganja u vrtiće
  • amandmanom bi se roditeljima/korisnicima usluga u vrtićima drugih osnivača omogućila ista cijena, no je li im osigurana i ista usluga te ima li Grad mehanizme kontrole (provedba Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i obrazovanja, kvaliteta prehrane, kvalifikacije i stručnost odgajatelja itd.)  
  • osim gradskih vrtića i vrtića drugih osnivača, postoji još niz obrta koji pružaju uslugu, a nisu dio Mreže, pa neki riječki roditelji i dalje plaćaju punu ekonomsku cijenu 
  • potplaćenost odgajatelja u gradskim vrtićima.

Jasno je nama, gradonačelniče, da bi „potencijalno usvajanje amandmana imalo posljedice na proračun i za sljedeću godinu“. Ali, ako Grad Rijeka odluči (ili je već odlučio) štedjeti na djeci te svim roditeljima ne može osigurati ravnopravan pristup kvalitetnom odgoju i obrazovanju djece, čime uistinu opravdava svoju titulu prijatelja djece? 

U vremenu kada smo svjedoci katastrofalnih posljedica nebrige o djeci, upravo najmlađi bi nam više nego ikada trebali biti prioritet. Ili si jednostavno priznajmo da niste dorasli izazovima vremena u kojem živimo.