Iva Rinčić logo

Proračun za 2024. je prihvaćen: Glas za šaku amandmana

Žalosno je da u Vijeću postoje opcije koje glasaju protiv izvješća o radu gradonačelnika, a onda prihvate Proračun za 2024. tog istog gradonačelnika.

Podijelite ovu objavu:

Proračun za 2024. je prihvaćen - Iva Rinčić

Proračun za 2024. godinu je prihvaćen, odlučila je tako većina riječkih vijećnika. Kao što smo najavili, mi iz Kluba vijećnika Akcija mladih, Unija Kvarnera, Maša Magzan i Iva Rinčić glasali smo – protiv.

Bili smo protiv predloženog proračuna, no ove godine nismo predložili niti jedan amandman. Zašto? Javno smo komunicirali što mislimo o proračunu, kojeg smatramo ispodprosječnim čak i za ovu riječku vlast. Netko je rekao da je proračun konzervativan, nije li to samo blaža riječ za izostanak onoga što bi proračun trebao biti – razvojni dokument grada?

Sukladno tome, a i poučeni iskustvom neprovedbe, odugovlačenja i minoriziranja naših prethodno usvojenih amandmana, odlučili smo zaista „povući ručnu“.

Nismo glasali ZA jer bi to značilo da smo dali glas proračunu u koji su već unaprijed ukalkulirani porezi za koje smo tek trebali glasati. Kao i treći rebalans. Pri tome, nikada nismo dobili analizu rasta prihoda poreza na dohodak. Naša gradska vlast je sve samo ne socijaldemokratska i jedino što zna jest prodati našu gradsku imovinu i uvesti poreze. Ukini prirez, povećaj porez i pri tome nikad ne objasni koji su to nadstandardi koje time plaćamo?

Proračun za 2024. došao je u zakonskom roku, ali je svega 9 dana prije sjednice došlo 40 drugih točaka na uvid. Ukupno oko 1000 stranica teksta. Potpuno nepotrebno, uzimajući u obzir činjenicu da u studenom nismo imali sjednicu Gradskog vijeća, jer je naš gradonačelnik nije smatrao potrebnim organizirati.

Marko Filipović je nefunkcionalan gradonačelnik i naš grad vodi u propast, a naše je neusvajanje izraz našeg neslaganja s načinom na koji se (ne) vodi grad! Iz sličnih razloga nismo podržali uvođenje novih poreznih stopa, treći rebalans, plan raspodjele spomeničke rente, mizerno nisko podizanje naknade za članove mjesnih odbora…

Žalosno je, premda očekivano, da u Vijeću postoje i opcije koje iz godine u godinu glasaju protiv izvješća o radu gradonačelnika, glasno se ne slažu s njegovim (ne)radom, a onda mu, u vrijeme svetog Nikole i Adventa, prigodno daruju glas i podrže proračun. Podršku mu poklone gotovo „bianco“, ali ne za šaku dolara, nego za šaku amandmana.

Fotografija: Rijeka.hr