Iva Rinčić logo

Rezolucija o PGŽ-u kao sigurnom za žene korak je naprijed

Na skupu Muževni budite zamjenica gradonačelnika doživjela je neugodnost. Usvajanje Rezolucije o PGŽ-u kao sigurnim mjestom za žene, dobar je trenutak da joj izrazim solidarnost.

Podijelite ovu objavu:

Rezolucija o PGŽ-u kao sigurnom za žene korak je naprijed - Iva Rinčić

Na 25. sjednici Županijske skupštine PGŽ-a usvojili smo Prijedlog rezolucije o proglašenju Primorsko-goranske županije sigurnim mjestom za žene. Rezolucija o PGŽ-u kao sigurnim mjestom za žene dobar je korak naprijed.

No, daleko od dovoljnog, posebno ako ostane samo mrtvo slovo na papiru u ovo predizborno vrijeme. Naime, životna nas iskustva uče da je naša okolina daleko od potpuno sigurnog mjesta za žene.

Naša se svakodnevna komunikacija i suživot ne odvijaju u vakuumu, sve što činimo, činimo u okvirima više manje poznate kulture, vrijednosti i normi ponašanja. Ova tvrdnja vrijedi i za shvaćanje prostora, odnosno okruženja unutar kojeg (ne) primamo ljude, posebno nepoznate.

Rezolucija o PGŽ-u kao sigurnom za žene korak je naprijed 2 - Iva Rinčić

Podrška dogradonačelnici Rijeke

Psiholozi se slažu, postoji više vrsta, točnije razina prostora u koje propuštamo ljude, ovisno o karakteru našeg odnosa, blizini, povjerenju i razini intime. Za razliku od javne (trgovi), socijalne (poslovni sastanak) ili osobne zone (prijatelji), intimna je razina rezervirana za naše najbliže, članove obitelji i partner/ic/e. Intimna zona obuhvaća do 45 cm te u njoj nema prostora neznanima i nepozvanima.

Biti žena, povijesno govoreći, često je podrazumijevalo i teško branjivu granicu zaštite osobnog prostora. Iako smo odavno vjerovali da smo se kao društvo udaljili od javnog zaposjednja ženskog intimnog prostora s ciljem pokazivanja muževne snage i sile, nedavni nam je incident pokazao da smo miljama daleko od zdravog i ravnopravnog shvaćanja prostora.

Naime, na marginama skupa „Muževni budite“ zamjenica gradonačelnika Rijeke nedavno je doživjela neugodnost. Usvajanje Rezolucije dobar je trenutak da joj ovim putem izrazim solidarnost – ne samo kao žena ženi i građanka Rijeke drugoj građanki, nego kao osoba drugoj osobi.

Rezolucija o PGŽ-u – Zašto je važno njezino usvajanje?

Možemo se slagati ili ne oko podrške okupljenima, možemo diskutirati oko načina iskazivanja stavova, no trebamo li zaista okretati glavu i slijegati ramenima na fizičko naslanjanje redara na ženu? Mi nismo radosti i lipe, nismo zmije ni izdajnice, ali isto tako nismo “samodopadne i neozbiljne narikače” – mi smo nečije sestre, majke, supruge, kćeri. Ne, ne godi nam kada nas vrijeđate ili naslanjate na nas. A još manje se bojimo.

Eto, (i) zato je bilo važno usvojiti Prijedlog rezolucije o proglašenju Primorsko-goranske županije sigurnim mjestom za žene!

Fotografije – Primorsko-goranska županija