Iva Rinčić logo

Sportsko područje Kantrida: Multifunkcionalni kompleks ili oglodani škamp

Sportsko područje Kantrida sadržavat će stadion za 12.000 gledatelja, ali i hotel i 3 nebodera. Toga nije bilo u predizbornom programu Novi ritam grada.

Podijelite ovu objavu:

Sportsko područje Kantrida - Iva Rinčić

Kad je riječ o odluci o pokretanju izrade izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Rijeke te Urbanističkog plana uređenja za sportsko područje Kantrida (ona je temelj za moguću realizaciju kompleksa Stadiona Kantrida i okolnih građevina), za početak bih citirala našeg gradonačelnika koji je u svakom svom obraćanju u kampanji govorio – drage Riječanke i Riječani.

Stoga – drage Riječanke i Riječani, da ne bude zabune ili nedoumica o ovoj prevažnoj temi riječkog nogometa – ja želim, kao i velika većina vas, da Rijeka obnovi (ili čak izgradi novi) stadion Kantrida. Bolji, opremljeniji, reprezentativan, u skladu s međunarodnim standardima Lige prvaka… 

Citirat ću i gradonačelnikov predizborni program: “Nastavljamo graditi nove sportske objekte i pojačavati sportsku infrastrukturu – nastavit ćemo aktivnosti vezane uz izgradnju stadiona na Kantridi, uredit ćemo Dvoranu Dinko Lukarić i dvoranu za gimnastiku”.

Sportsko područje Kantrida – nisam protiv, ali…

Meni to zvuči odlično i vjerujem da je i to bio jedan od razloga za podršku zahvaljujući kojoj je Filipović pobijedio. 

No, drage Riječanke i Riječani, gradonačelnik je u međuvremenu odustao od izvornog obećanja o izgradnji Kantride, odnosno dobio je ponudu kojoj nije mogao odoljeti – Multifunkcionalni kompleks Stadion Kantrida!

Prije dva dana predstavio nam je velebnu skicu još velebnijeg projekta privatnog konzorcija – stadion za 12.000 gledatelja, ali i hotel i 3 nebodera – dakle, svega onoga čega nije bilo u predizbornom programu Novi ritam grada!  

Ako se ne varam, teren je u koncesiji HNK Rijeke, grad je suvlasnik 30 % Kluba no Konzorcij (u kojem nema ni Grada ni Kluba) pokazuje interes graditi na ŠIROJ lokaciji.

Pa želi „oživjeti neadekvatno valorizirani i atraktivni prostor uz samo more…“ Grad je dužan u određenom roku riješiti papire, koje uključuju i vlasništvo, pomorsko dobro i značajan prostorne promjene.

Mislim da me već dovoljno znate – nisam protiv privatnih investicija. Ali, me ozbiljno zanima način na koji ulaze u grad i na koji investitori iskazuju interes, a onda smo mi građani stavljeni u poziciju uzmi ili ostavi i uz to sredi papire u zadanom roku. Ili si za nas ili si protiv razvoja Rijeke. Mora li biti baš tako?

Sportsko područje Kantrida Multifunkcionalni kompleks ili oglodani škamp 2 - Iva Rinčić
Ideja za Sportsko područje Kantrida sadrži i tri nebodera

Podrška riječkih gradskih vijećnika

Gradski vijećnici podržali su odluku o pokretanju izrade izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Rijeke te Urbanističkog plana uređenja sportskog područja Kantrida. Nakon 11 sati zasjedanja, glasanje nisam dočekala, iako sam raspravu pripremila.

Svako takvo glasanje, stavlja pred nas vijećnike dilemu onoga što (ne) znamo. U svakom slučaju, ono što bih istaknula, bilo bi apelirati i na vijećnike, ali i javnost da ostanemo na braniku onoga za što su nas ljudi birali, vrijednosti koje nadilaze naš mandat. Rekla bih čak i našu generaciju, jer navodi se i da je ovo generacijski projekt.

Nogomet možda jest prevažna tema, ali nemojmo zaboraviti ni važnost hrvatskog prostora!

Javni prostor treba zaštititi od bezobzirnih uzurpacija

Za kraj bih citirala arhitekta Bašića o Deklaraciji o hrvatskom prostoru (ne zaboravimo da je prostor u Rijeci, toliko zbijenoj i razvučenoj uz more, još vrjedniji nego u drugim gradovima):

Hrvatski prostor je hrvatska nafta. A to politika u Hrvatskoj ne razumije. Postoji li uopće ideja o hrvatskom prostoru? Ne postoji, a to je najvažniji naš resurs nakon ljudi. Politika nema viziju prostora, baš kao ni struka. Mi arhitekti servisiramo projekte uglavnom motivirane turizmom i nekretninskim ulaganjima, kojima pogoduje i rentijerski pristup nekretninama!

Svi smo jako dobro svjesni da hrvatski javni prostor treba zaštititi od bezobzirnih uzurpacija, rasprodaje, koruptivnih manipulacija i stavljanja u službu lokalnih proračuna. U protivnom će naš prostor, kako je to slikovito primijetio akademik Bašić, djelovati kao oglodani škamp. Škamp koji više nikome neće ništa vrijediti.

Ponavljam, nisam protiv, ali ne mogu dovoljno naglasiti koliko sam zabrinuta za ovaj, ali i za sve slične projekte…

Fotografije: NK Rijeka