Iva Rinčić logo

Sretan svima Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe dobar je povod pitanju - što je nama antifašizam danas i pleše li na rubu nove ideologije isključivosti?

Podijelite ovu objavu:

Sretan svima Dan antifašističke borbe

Što je nama antifašizam danas? I znamo li ga prepoznati u vremenu kada nositelji zla ne hodaju nužno s uzdignutim desnicama ni sa svastikama na bicepsima i prsima?

Osim, recimo, britanskog princa Harryja koji se zbog svoje maske na jednoj rođendanskoj zabavi javnosti dugo morao opravdavati i ispričavati, da bi mu na kraju sve bilo oprošteno.

Ključni izazovi našeg vremena

Postoje li danas uopće univerzalne vrijednosti oko kojih se iskreno i bez fige u džepu slažemo i okupljamo? Sloboda, bratstvo i jednakost? Ili je (i) antifašizam danas često zloupotrebljen, pa njegova ideja pleše na rubu nove ideologije isključivosti?

Matrica izvornog fašizma pod raznim izgovorima i danas živi u visoko razvijenim društvima. Neslaganje kao izdaja, odbacivanje modernizma, strah od različitog, frustracija, opsjednutost vjerom, prijezir prema slabijem, mačizam… Veliki je Umberto Eco napravio listu od četrnaest elemenata fašizma koje i sami ponekad oko sebe prepoznajemo.

U vremenu stalnih mijena i izazova univerzalnih vrijednosti, ne bismo li se, svatko ponaosob i svi zajedno, trebali zapitati o ključnim izazovima našeg vremena:

➜ Integracija imigranata u europsko društvo;

➜ Zadržavanje dosegnutih demokratskih vrednota;

➜ Sprečavanje odljeva mladih;

➜ “Domoljublje“ koje se iskazuje s jednom rukom na srcu, a drugom u našim džepovima…

Možemo li živjeti antifašizam bez ideologija

Što nas od toga spaja, što je nepremostivo, kakva je uloga medija, koji su kompromisi mogući, a koji nužni?

Jednom sam čula tezu da smo i dalje u ratu, samo ga više ne zovemo tako. Što nas uistinu od naših djela čini dionicima slobode i možemo li živjeti antifašizam bez zaklinjanja u njega i bez ideologija?

U tom tonu Sretan svima Dan antifašističke borbe!