Iva Rinčić logo

Sretan Svjetski dan slobode medija

U vremenima kad se neovisni mediji bore za egzistenciju i širenja lažnih vijesti, važno je obilježiti Svjetski dan slobode medija.

Podijelite ovu objavu:

Sretan Svjetski dan slobode medija - Iva Rinčić

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda.

Cilj obilježavanja je kontinuirano promicanje načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije kao i sjećanje na medijske djelatnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

Povelja o temeljnim pravima

U Povelji o temeljnim pravima Europske unije u Glavi II: Slobode u članku 11 – Sloboda izražavanja i informiranja navodi se:

1. Svatko ima pravo na slobodu izražavanja. Ovo pravo uključuje slobodu mišljenja te primanja i davanja informacija i ideja bez uplitanja tijela vlasti i bez obzira na granice.

2. Poštuju se sloboda i pluralizam medija.

U vremenima kad se neovisni mediji bore za egzistenciju i kad smo suočeni s prekomjernim širenjem lažnih vijesti, fabriciranih informacija i poluistina, posebno je važno obilježiti Svjetski dan slobode medija. 

Uloga medija u demokraciji

Možda zvuči kao još jedna fraza, ali važan nam je to podsjetnik na ključnu ulogu medija u demokratskom društvu i potrebu za zaštitom novinarske slobode. Već sam upozorila na to da je Financiranje elektroničkih medija javnim novcem siva zona.

Nekoliko je ključnih točaka na kojima svi moramo raditi:

Kritičko razmišljanje: Moramo poticati građane, posebno one mlade, da razvijaju kritički stav prema informacijama koje konzumiraju. Jako je važno prepoznati pouzdane izvore i provjeriti informacije prije nego što ih prihvatimo kao istinite i počnemo širiti dalje.

Edukacija: Sve kreće od medijske pismenosti. Građanima treba pružiti vještine potrebne za analizu i interpretaciju medijskih sadržaja. Jer danas smo zatrpani ogromnim količinama sadržaja na raznim platformama.

Transparentnost i odgovornost: Mediji jednostavno moraju biti transparentni u vezi s njihovim izvorima informacija, ali i načinima i metodama prikupljanja vijesti. Novinarska etika i odgovornost trebaju biti temelj novinarskog rada. Danas je to iznimno važno, baš kao i kodeksi i etički standardi kako bi se spriječile zloupotrebe i manipulacije.

Diversifikacija izvora informacija: Svi se trebamo naučiti konzumirati informacije iz različitih izvora i perspektiva. Raznolikost u medijima pruža širi spektar informacija i pomaže nam u izbjegavanju filtriranja i pristranosti te daje širinu.

Podrška novinarima: Novinari moraju imati našu podršku, posebno oni koji rade u teškim uvjetima te oni, srećom malobrojni, koji riskiraju svoje živote kako bi izvještavali o važnim događajima. Novinarska sloboda je ključna za očuvanje demokracije i vladavine prava!

Novinarstvo nije na prodaju

Danas se možemo samo nadati stvaranju okruženja u kojem će istinitost, integritet i sloboda medija biti zajamčeni, a širenje lažnih vijesti ograničeno. No, tome svakako moramo težiti.

Sretan Svjetski dan slobode medija svim novinarkama i novinarima, medijskim radnicama i radnicama i palac gore za akcije „Pet minuta gromoglasne tišine“ i “Imamo poruku! Novinarstvo nije na prodaju”.