Iva Rinčić logo

Sretan vam Praznik rada!

Praznik rada podsjeća nas na vrijednost rada, vrijednost solidarnosti i zajedništva među radnicima i s radnicima. Danas slavimo ulogu radnika u izgradnji bolje budućnosti.

Podijelite ovu objavu:

Sretan vam Praznik rada - Iva Rinčić

Riječki vozači, odgajateljice, radnici komunalnog društva, svi su oni zadnjih mjeseci i godina u gradu na Rječini izražavali svoje nezadovoljstvo i prosvjedovali, ukazivali na potplaćenost, odlazak radne snage i preopterećenost, te rastuće nezadovoljstvo uvjetima rada.

Pod pritiskom medija, javnosti i nedavnih izbora, pojedinim je zahtjevima gradska vlast djelomično izlazila u susret, najavljujući potiho da će cijenu njihovog lošeg upravljanja u konačnici platiti građani skupljom uslugom.

Struktura radništva se mijenja

Ne treba bježati od činjenice da je položaj radnika u Hrvatskoj danas u vrlo nezahvalnoj situaciji, u velikoj mjeri zbog globalnih trendova, ali i nekih naših specifičnih razloga. Struktura radništva se mijenja, obuhvaća nove profile, vještine i uvjete rada, na koje često ne stiže odgovoriti ni naš obrazovni sustav.

Koliko god (ne) voljeli rad, on ima svoju svrhu, osiguravajući nam prihode i egzistenciju, a onim malo sretnijima i osobni razvoj, osjećaj koristi, smisla i slobode. Istovremeno, rad i njime generirani prihodi sve češće postaju nedostatni za rastuće troškove života. Posebno mladih kojima rješavanje stambenog pitanja vlastitim prihodima postaje nedostižan san.

Koliko god bila bolna, ne čudi stoga demografska devastacija mladih naše zemlje, koja nije zaobišla ni Rijeku.

Promjene na tržištu rada

Ako generacije onih koji su otišli iz zemlje i nisu zauvijek izgubljene, iznimno će teško biti stvoriti uvjete zbog kojih će se vratiti. Fleksibilni uvjeti rada, priuštivo stanovanje, mjesta u vrtićima, visoka kvaliteta života, sigurnost, tek su vrh sante.

Stvaranje dobro plaćenih radnih mjesta ne otklanja potrebu za takozvanim fizičkim radnicima, onima koje su sociolozi rada nekad nazivali blue collars (plavi okovratnici, za razliku od bijelih uredskih, white collars).

Unazad godinu dana upravo u tom segmentu vidimo ogromne promjene na tržištu rada, te je pitanje jesmo li, a posebno na koji način spremni za spomenute promjene.

Kronični nedostatak radnika u pojedinim zanimanjima otvorio je vrata radnoj snazi iz drugih zemalja, te svjedočimo ubrzanim procedurama za izdavanjem radnih dozvola, komunikacijskim barijerama, kao i često neprimjerenim stambenim uvjetima za strane radnike, čime se indirektno ruši cijena rada svih radnika.

Radno vrijeme odavno ne postoji

Globalizacija nije prisutna samo u „uvozu radne snage“, vidimo je i u multinacionalnim tvrtkama, međunarodnim konzorcijima, investitorima… Radno vrijeme 8-16 (ili 9-17), odavno više ne postoji, kao ni klasični uredi, koje su zamijenili coworking prostori, rad do kuće, rad na daljinu, digitalni nomadi i toliko toga drugog što tek usvajamo kao novu realnost.

Tražene su pozicije sve samo ne svima poznate – Analytics Setup Specialist, PHP Developer Data Mining Developer, Junior Android Developer, da spomenemo samo neke.

Stoga Praznik rada u doba ubrzanog razvoja tehnologije i umjetne inteligencije, u ovoj digitalnoj eri, može biti prilika za poticanje konstruktivnih razgovora o budućnosti rada i stvaranju uključivijeg i pravednijeg radnog okruženja za sve nas koji se suočavamo s izazovima digitalne transformacije.

Jer četvrta industrijska revolucija, digitalizacija, dronovi i umjetna inteligencija dovode do dubokih i strukturnih promjena na tržištu rada kakvo poznajemo.

Praznik rada podsjeća na vrijednost rada

S jedne strane, radnici moraju biti otvoreni za tehnološke inovacije i spremni prilagoditi se promjenama kako bi iskoristili nove prilike koje tehnologija pruža. S druge strane, važno je osigurati da svi imaju pristup mogućnostima koje pruža napredak tehnologije.

Naravno, važno je odgovorno korištenje tehnologije i razvoj kvalitetnih politika koje će štititi prava i dostojanstvo radnika u digitalnom svijetu. Moramo, stoga, raspravljati o etičkim implikacijama umjetne inteligencije u kontekstu rada. Mnogo je pitanja na koja još nemamo adekvatne odgovore, poput privatnosti podataka, utjecaja automatizacije na zapošljavanje…

Praznik rada podsjeća nas na vrijednost rada, ali i vrijednost solidarnosti i zajedništva među radnicima i s radnicima.

Mi političari moramo stvoriti okvire i nastaviti se zalagati za stvaranje pravednijeg radnog okruženja. Takvog koje poštuje prava radnika, osigurava pravedne plaće i promiče ravnopravnost prilika za sve.

Moramo razvijati politike koje potiču zapošljavanje, omogućuju razvoj vještina i štite radnike od nepravednih uvjeta rada.

Danas slavimo rad, trud, predanost i ulogu svih radnika u izgradnji bolje budućnosti.

Sretan vam Praznik rada!