Iva Rinčić logo

Strategija zelene urbane obnove: Još jedan predivan popis želja

Strategija zelene urbane obnove lijepo zvuči. No, ne moramo čekati strategije da nešto učinimo; Rijeka je antizeleni i antirekreacijski grad.

Podijelite ovu objavu:

Strategija zelene urbane obnove Još jedan predivan popis želja - Iva Rinčić (1)

Strategija zelene urbane obnove, kako to sjajno zvuči – zelena Rijeka! Možda, jednom. Jer ovo je bila tek prezentacija Strategije, a Rijeka je danas sve samo ne zelena. Uz to što znamo da je crvena.

Napravimo najprije eksperiment. Evo, recimo, prošećite đir od Autotroleja do Zvira. Pa to bi u nekom normalnom gradu bila top destinacija! Zgrada crpne stanice, primjerice, sagrađena je još davne 1894. godine. Hvalimo se našom riječkom vodom, imamo i čime.

Zaboravljena i zapuštena Vodovodna ulica

Vodovodna ulica, koja vodi do tog nepresušnog izvora – zapuštena je, smrdljiva, jednom riječju – zaboravljena.

Predstavljena Strategija djeluje izvrsno – dvije nove park šume, 6 novih kilometara drvoreda, revitalizacija usjeka (Draški i Škurinjski potok, Rječina), nekoliko desetaka novih gradskih i lokalnih parkova po mjesnom odboru…

Strategija zelene urbane obnove Još jedan predivan popis želja - Iva Rinčić 2 (1)
Ulica poput naše Vodovodne u nekom drugom gradu bila bi top destinacija…

Nije dovoljno reći volim prirodu

Strategija zelene urbane obnove još je jedan predivan popis želja. Jer nije dovoljno reći – ja volim prirodu.

Ne moramo čekati strategije da bi se napravili minimalni koraci prema zelenim politikama. Rijeka je sada antizeleni, antirekreacijski, antiekološki grad…

Tko ne vjeruje, neka prošeće i po Liburnijskoj ili Istarskoj, bivšoj Industrijskoj ulici, Drenovi i tako dalje. Svaki kvart, nažalost, ima nešto što svjedoči mojoj tvrdnji.

Ono što imamo, ne održava se, a ono što nemamo ovim tempom i ovim načinom nećemo nikada ni imati.