Iva Rinčić logo

Teatro Fenice 20 godina propada, Grad nema interes da ga spasi

Teatro Fenice uvršten je u prioritetne kulturne projekte Strategije razvoja Rijeke. Unatoč tome, Grad Rijeka dopušta da ova secesijska zgrada propada.

Podijelite ovu objavu:

Teatro Fenice 20 godina propada, Grad nema interes da ga spasi - Iva Rinčić

Uskoro se održava tematska sjednica Odbora za kulturu Grada Rijeka na temu Teatra Fenice, riječkom ružnom pačetu! Teatro Fenice, biser riječke secesijske arhitekture, sa stoljetnom poviješću kulturno – umjetničkih aktivnosti kao da više nikoga ne zanima i valjda se čeka da se uruši sam od sebe.

Naime, pokušaj naknadne diobe stečajne mase iza tvrtke Mirka Pavičića (sic!) Rijekakino d.o.o. u stečaju je prošao neslavno: zainteresiranih za kupnju ove zgrade s početnom prodajnom cijenom od 1.519.676,16 eura (11.450.000 kuna) nije bilo.

Teatro Fenice ima status kulturnog dobra

To i ne čudi previše. Zgrada Teatra Fenice ima status kulturnog dobra, što znači da je zgrada pod zaštitom pa može biti korištena kao kino, kazališni ili kongresni centar, bez značajnijih intervencija.

Više čudi što već dvadeset godina Grad Rijeka dopušta da ova secesijska zgrada propada, iako je Teatro Fenice uvršten u prioritetne kulturne projekte Strategije razvoja Grada Rijeke do 2020, kupnja ili rješavanje sudbine ovog objekta nije u fokusu Grada Rijeke.

Naravno da nije jer bi tome trebalo pristupiti planski, napraviti razvojni koncept, osmisliti programske sadržaje za multifunkcionalnu dvoranu i klupski prostor, javiti se na europski natječaj, povezati umjetnike, hotelijere, poduzetnike, ugostitelje…

Teatro Fenice 20 godina propada, Grad nema interes da ga spasi - Iva Rinčić
Već dvadeset godina Grad Rijeka dopušta da ova secesijska zgrada propada

Kako se u Gradu planira, najbolje se vidi na Galebu

To očito nije prioritet Grada Rijeke, a još manje gradonačelnika. Kako se u Gradu „planira”, najbolje se vidi na primjeru Galeba i slovom i brojkom nula (0) interesa za koncesionara.

Sasvim je jasno – ako šutimo, ne inzistiramo, ne vičemo i ne radimo pritisak, Teatro Fenice od ružnog pačeta nikad neće postati labud.

U međuvremenu, Gradu Rijeci je, čini se, dovoljno od Teatra Fenice ubirati mjesečnu komunalnu naknadu 440,95 eura, umjesto pronaći način sankcioniranja neaktivne imovine i konačno dati neki smjer razvoja našeg grada.

Teatro Fenice 20 godina propada, Grad nema interes da ga spasi - Iva Rinčić
Može li Teatro Fenice od ružnog pačeta postati labud?