Iva Rinčić logo

U potrazi za (izgubljenim) Jadranom

Volim Jadran, a po nagovoru prvi put sam provela tjedna dana relativno daleko, na vulkanskom otoku Lanzarote u Kanarskom otočju koji vrijedi posjetiti.

Podijelite ovu objavu:

Lanzarote - U potrazi za (izgubljenim) Jadranom 012 - Iva Rinčić (1)

Volim Jadran! Ima čak i nešto ponosno u činjenici da godišnji odmor (u pravilu su to ljetovanja) možemo provoditi na toplom moru o kojem oni manje sretni maštaju cijele godine ili se voze svim mogućim prijevoznim sredstvima za svoj komadić obale.

Djetinjstva su me iz obiteljskih razloga vodila više na Južni Jadran, posljednjih godina sam često bila na Srednjem, a ove godine sve više razmišljam o bijegu u planine. Gužva, vrućina, zdravlje… Razloga ne nedostaje, a na ljestvici se sve više penje i cijena kao razlog.

Lanzarote - U potrazi za (izgubljenim) Jadranom 001 - Iva Rinčić (1)

Lanzarote – vulkanski otok u Kanarskom otočju

Dakle, volim Jadran i volim svoj novac potrošiti u našoj zemlji (koliko od toga zaista ostaje u Hrvatskoj, drugo je pitanje), ali pitanje je koliko vrijednosti za cijenu zaista dobivamo na našoj obali.

Nedavno sam, tako, u dogovoru i po nagovoru prvi put provela tjedna dana relativno daleko – Lanzarote. Vulkanski otok u Kanarskom otočju, 4 i pol sata udaljen direktnim letom iz Zagreba. Cijena leta Ryanairom 250 eura, ali pazite na dodatnu prtljagu i online check in, Ryan ne oprašta i onda se prvotno povoljni let pretvori u nešto drugo.

U gužvi koja je prethodila putu, nisam se posebno pripremila za boravak na otoku. To se pokazalo relativno lošom odlukom. Sve, naravno, ovisi o „vrsti“ putovanja – obiteljsko, provod, plaža, sport… Mi smo bile ženska kombinacija koja više cijeni jutarnji trening i intenzivan obilazak, s kombinacijom lokalne hrane, nego li noćni provod.

Lanzarote - U potrazi za (izgubljenim) Jadranom 024 - Iva Rinčić (1)

Rent a car – tri dana 90 eura

To je važno zbog, recimo, smještaja. Pogotovo birate li gradove poput Arreficea ili Teguisea, nekadašnje prijestolnice u unutrašnjosti koja se s pravom ponosi najboljim sajmom na kojem možete probati i kupiti sve, od lokalnih proizvoda od kože, do nakita od lave ili voćnih smoothieja ili, pak, birate mjesta tik uz plažu kojih je pregršt i baš zovu na bosonogu šetnju. Ili mobilnosti, jer javni prijevoz postoji, ali uz cijenu rent a cara 3 dana 90 eura, uz nikad fleksibilniju rezervaciju, malo ga tko koristi, zatim odjeće (ono što je VAŽNO znati jest da na ovom otoku vječito puše).

To se tijekom dana može činiti dobrodošlim, no povremeno nas je znalo opasno propuhati, a vjetar u kombinaciji s oštrim pijeskom nije nimalo ugodan. Učinak u kombinaciji s relativno jakim suncem ne trebam posebno spominjati. Dakle, slojevito, jakne, šilterice, naočale, buffovi, šalovi… Sve će vam trebati.

Lanzarote - U potrazi za (izgubljenim) Jadranom 025 - Iva Rinčić (1)

Otok je mali, malo veći od Krka i Cresa zajedno, relativno naseljen (oko 159 000 stanovnika, no zanimljiv je podatak da broj stanovnika raste, lani za njih oko 3000), dakle promet nije stresan.

Mi smo planirale i na susjednu Fuorteventuru (ime otoka dosta govori), poznatu po brojnim snimanjima blockbustera. Ovaj smo je put preskočili.

Neočekivano, vrijeme na Lanzaroteu nije bilo krasno kako se očekivalo za ovo doba godine, pa smo to koristile za obilazak otoka, ali nam čak dva pokušaja uspona na vidikovac Mirador del Rio i brdo zbog kišice i magle nisu uspjela.

Lanzarote - U potrazi za (izgubljenim) Jadranom 010 - Iva Rinčić (1)

Preporuka Timanfaya nacionalni park

Ako volite raznoliku arhitekturu, nemojte ići na Lanzarote, stil gradnje je strogo propisan i ujednačen: bijele kućice sa zelenim ili plavim prozorima i vratima. Lagano nakošeni krovovi trebaju prikupljati rijetku kišnicu, a boja koja se koristi za bojanje, dokaz je njihove ribarske tradicije kojom su farbali i brodove.

Utjecaj Andaluzije je prisutan, kao i kolonijalni stil, posebno vidljiv u keramici. Slatko i intimno, ali ne ostavlja puno prostora da impresionira.

Od prirodnih ljepota preporuke Timanfaya nacionalni park. Fascinira činjenica da je tu u 18. stoljeću punih šest godina kuhala lava, sada je, dakle, riječ o nepreglednoj okamenjenoj crnoj lavi. Definitivno drugačije od naših krajolika.

Sve traženija lokacija je La Geria – crni vinogradi, karakteristični za Lanzarote. Loza raste u rupama (geria) zaštićena od vjetra polukružnim suhozidi ma. Zatim El Golfo je zavučena plaža s crnim oblutcima i smaragdno zelenim jezerom te Los Hervideros klifovi, super zanimljivo i inspirativno mjesto za fotkanje, free of charge.

Lanzarote - U potrazi za (izgubljenim) Jadranom 016 - Iva Rinčić (1)

Osim lave, Lanzarote su pijesak, pijesak, pijesak – ili ga volite ili ne, ali izbjeći ga nećete. Zanimljive su plaže na kojima se od naleta pijeska štitite malim kamenim utvrdama.

Vjerojatno najveći trag na otoku je ostavio Cesar Manrique, kontroverzni lokalni arhitekt koji je bio poznat po svojim principima održivosti (uključujući gradnju), slavnim prijateljima, te korištenju lave i vode u svojim djelima.

Svakako preporučujem lokaciju njegove fondacije u kojoj je živio 20 godina (u kojoj lava ulazi kroz prozor) i Jameos del Agua, originalnu vulkansku špilju s bazenom, restoranom i barom te čudesnom igrom boja. Tu se ujedno nalazi i Muzej vulkana, pa je zajednička ulaznica 20 eura. Manrique je završio tragično, u dobi od 72 godine, nakon automobilske nesreće na kružnom toku nedaleko njegove kuće u selu Tahiche.

Lanzarote - U potrazi za (izgubljenim) Jadranom 005 - Iva Rinčić (1)

Lanzarote – utočište za dva slavna lika

Ironija sudbine je da je stradao u turističkoj prometnoj gužvi, upravo on koji se zalagao za ograničeni razvoj otočnog turizma. U sjećanje na njega na tom mjestu stoji Fobos – metalna skulptura vjetra.

Ono što nećete naći u većini vodiča jest da su na Lanzaroteu utočište našla još dva slavna lika, Omar Sharif koji je svoju Casa LagOmar izgubio nakon 2 dana na partiji bridža, te Jose Saramago, slavni portugalski nobelovac.

Njegova je kuća predivna, po mjeri, obiteljska kuća s bazenom u kojoj još uvijek živi njegova šogorica (žena vodi zakladu u Lisabonu), predivnim pogledom na vrt u kojem rastu kaktusi i masline, a u susjednoj je smještena biblioteka i posjetiteljski centar, te prekrasan meditativni vrt. Knjigoljupci, baš za vas.

Lanzarote - U potrazi za (izgubljenim) Jadranom 029 - Iva Rinčić (1)

Većina turista su Britanci, izgoreni od direktnog izlaganja suncu. Mnogi imaju stanove koje koriste par tjedana godišnje, a ostalo je u najmu, od čega servisiraju troškove i nova putovanja.

Britancima je podređena i kulinarska ponuda (to uključuje i sve vrste azijske hrane) te zabava (nije rijetkost na terasama slušati ostarjele britanske zvijezde koje svoj ljetni honorar zarađuju pjevajući stare hitove Queena).

Mi smo se zatekli u vrijeme nogometnog prvenstva, nema restorana koji ne nudi ogromne screenove i večernje gledanje utakmica.

Lanzarote - U potrazi za (izgubljenim) Jadranom 031 - Iva Rinčić (1)

Općenit dojam – definitivno vrijedno posjeta

Cijene su umjerene, to se vidi i na turistima koji definitivno nisu luksuzni. Izvan turističkih meka Costa Tequiste ili Puerto del Cramen možete solidan ručak jesti za oko 5 do 10 eura ili se počastiti finom ribom za otprilike 20 do 30 po osobi.

Restoran s pogledom na solane (Salinas de Janubio, The salt garden) definitivno nudi poseban zalazak. Vina su sve bolja, a iznenađuje ponuda lokalnih kozjih sireva. Uopće, u ponudi je sve što je lokalno.

Cijeli otok je vrlo siguran, nema prevelike galame, naguravanja, nesigurnih kvartova. Vrlo opušteno i puno sigurnije nego npr. u Barceloni.

Lanzarote - U potrazi za (izgubljenim) Jadranom 009 - Iva Rinčić (1)

Općenit dojam – definitivno vrijedno posjeta. Prečisto more, kilometarske pješčane plaže, nema prevelike gužve, opuštenost, morska hrana… Ambijent stijena na koji smo navikli i zelenila zaboravite, ovdje vas čekaju lava, pijesak i kaktusi. Doslovno.

Hoću li ponoviti?

Možda, u kombinaciji s nekim drugim otokom ili drugim ciljem (npr. neko malo istraživanje održivog turizma). Sve vrijedi vidjeti, no ono što mi imamo nema nitko.

Ne zaboravimo sačuvati Jadran kakav je nekad bio.

Lanzarote – pogledajte foto galeriju: