Iva Rinčić logo

Vijećnici i građani „pogurali“ Terminal Brajdica – Gradonačelniče, a što vi radite?

Na temu Terminal Brajdica održan je konstruktivan razgovor vijećnika, građana i koncesionara. Ovo je potvrda da je moguće utjecati na početak rješavanja gorućih probleme građana.

Podijelite ovu objavu:

Vijećnici i građani pogurali Terminal Brajdica - Iva Rinčić

Kad se počne otvoreno razgovarati o problemima građana, te se usuglašavaju stavovi kako bi se poduzeli koraci u dobrom pravcu – sve je moguće. Dokazano je to i nedavnim primjerom konstruktivnog razgovora i suradnje izabranih vijećnika i zainteresiranih građana na sastanku s predstavnicima koncesionara Terminala Brajdica. Jedan problema našeg grada je Terminal Brajdica, čije zvučno i svjetlosno zagađenje ugrožava normalan život građana zapadnog dijela Rijeke.

Terminal Brajdica – Neusklađenost i kolizija zakona

Zadnjem je sastanku prethodilo niz razgovora i koordinacija koji su uključili predstavnike više mjesnih odbora, nezavisne stručnjaci, gradske vijećnike, a u konačnici i srpanjsku tribinu na temu utjecaja rada Kontejnerskog terminala Brajdice na kvalitetu života građana istočnog djela Rijeke. Posljednji sastanak poslužio je kao prilika da obje strane iznesu svoje probleme, ali i da daju prijedloge rješenja problema.

Građani su predložili mjere koje je moguće odmah implementirati, poput smanjivanja svjetlosnog zagađenja, ali i ukazali na problem buke.

S druge strane, direktor koncesionara, AGTC-a, Emmanuel Papagiannakis, objasnio je da je jedan dio odgovornosti objektivne naravi – neusklađenost i kolizija zakonskih rješenja, problem nemogućnosti prometovanja vlaka tijekom dnevnih sati, kašnjenje radova na drugom terminalskom doku, koji umjesto godine i pol sad već traju tri godine…

Prema riječima Papagiannakisa, problem doka ipak bi trebao biti okončan na proljeće 2024. godine, što bi bitno utjecalo na organizaciju rada Terminala te ukidanje noćnog manevra. Dobra je vijest da je koncesionar pristao imenovati osobu za izravan kontakt s građanima. Sastanak je okončan u optimističnoj atmosferi te je dogovoren novi – početkom naredne godine kako bi se utvrdili pomaci.

Zainteresirani građani, nezainteresirani gradonačelnik

Drago mi je što sam i sama sudjelovala na sastanku i uključila u rješavanje problema naših sugrađana. A sastanku su, uz nezavisnu predsjednicu VMO Centar-Sušak Azru Zubić-Zec i Papagiannakisa, prisustvovali i potpredsjednica VMO Centar-Sušak Snježana Guculj, te vijećnik Ivica Samardžić, predsjednici VMO Krimeja i VMO Školjić-Stari grad Boris Mijolović i Alessio Komar, komercijalni direktor direktor zaštite na radu u AGTC-u, Žarko Acinger i Ervin Jokić, gradski vijećnik Marin Račić, profesor na Građevinskom fakultetu Igor Ružić, konzultant i bivši ravnatelj Lučke uprave, Vlado Mezak te odvjetnik Andrej Bašović.

Ovo je ujedno potvrda da je dobrom pripremom i koordinacijom itekako moguće utjecati na početak rješavanja gorućih probleme građana našeg grada, kao što je Terminal Brajdica. No, prije svega su potrebni volja i zanimanje za probleme građana.

Ono što bi trebala biti zadaća gradonačelnika ovaj su put odradili vijećnici mjesnih odbora i Gradskog vijeća, te zainteresirani građani.

Gradonačelniče, a što vi zapravo radite?