Iva Rinčić logo

Vox populi se budi – Učenici govorili o važnosti ljudskih prava

Zahvaljujući amandmanu koji sam s kolegicom Mašom Magzan podnijela Vijeću, Vox populi je ponovno aktivan. Učenici OŠ SE Dolac s gradskog govorničkog kuta govorili su o važnosti poštivanja ljudskih prava.

Podijelite ovu objavu:

Vox populi na putu oživljavanja - Iva Rinčić

Zahvaljujući amandmanu Maše Magzan i mene, podnesenom Gradskom vijeću, nakon 18 godina od postavljanja kamena govornica na Koblerovom trgu je probuđena, a Vox populi je na putu oživljavanja.

Da podsjetim, tražili smo financiranje projekta „Revitalizacija Vox populi, prvog govorničkog kutka u Hrvatskoj“, s ciljem stvaranja mjesta okupljanja, dijeljenja, umrežavanja i suradnje.

Akcija za 5, Mladi za zdravlje

Na taj se način, nadamo se, otvora javni dijalog u interesu podizanja razine demokratske kulture i kvalitete života u gradu Rijeci. Želimo da to mjesto i simbolično postane poticaj aktivne participacije građana u lokalnoj zajednici.

Posebno nas stoga raduje što su na mjestu kamena Vox populi učenici OŠ SE Dolac održali program tijekom kojeg su govorili o važnosti poštivanja ljudskih prava. Učenici su kao važna prava izdvojili pravo na odmor, pravo na obitelj, zabranu diskriminacije, pravo na slobodu govora te pravo na obrazovanje.

Ujedno je javnosti predstavljen pobjednički projekt ovogodišnje „Akcije za 5!“, „Mladi za zdravlje“, posvećen mentalnom zdravlju. Namjera mu je potaknuti mlade da pobjede strah od traženja pomoći u zaštiti mentalnog zdravlja.

Sjajan početak revitalizacije Vox populi

A kako to pobjednička grupa u kojoj su Lucija, Kali, Petra, Petar, David, Josip, Anamarija i Patrick namjerava postići? Pa tako što će u riječke osnovne i srednje škole postaviti kutije u koje će djeca i mladi moći ubaciti svoja pitanja ili izazove s kojima se susreću. Nakon toga će, na temelju analize odgovora i u suradnji s psiholozima i psihologinjama, u školama održati radionice. Po završetku projekta, organizirat će sastanak s gradskim Upravnim odjelom za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade, kako bi procijenili uspješnost i zagovarali za nastavak realizacije projekta.

Sjajan je to početak revitalizacije riječkog govorničkog kutka kojeg je još 2005. godine inicirao Marin Miočić Stošić.

Nadamo se da će Vox populi uistinu omogućiti razmjenu kvalitetnih ideja i konstruktivnih rješenja za svakodnevne probleme naših sugrađanki i sugrađana.

Naslovna fotografija: Grad Rijeka