Iva Rinčić logo

Zakon o izbornim jedinicama – Vrijeme je za demokratski pritisak

Od povijesne je važnosti da svi reagiramo, jer ako HDZ-ov (čitaj Šeksov) Zakon o izbornim jedinicama prođe korist će imati samo neki.

Podijelite ovu objavu:

Zakon o izbornim jedinicama - Vrijeme je za demokratski pritisak - Iva Rinčić

Dosta se u medijima zadnjih dana čulo o prijedlogu novih izbornih jedinica. Reakcija prosječnog birača na Zakon o izbornim jedinicama: koga uopće briga za političare (“ionako su svi isti!”), popise birača i granice jedinica, uz vječno što ja imam od toga?

Od povijesne je važnosti shvatiti da baš svi mi imamo puno od toga, ili će imati samo neki ako prijedlog novog zakona HDZ-a (čitaj Šeksa) šutke prođe.

Kakva je naša država, tko nas zastupa, kakve zakone donosimo i da li ih provodimo, koliko vjerujemo institucijama – ovisi upravo o metodologiji izbora (koliko vrijedi pojedini glas, koliko ljudi biramo, za koga uopće možemo glasati, koliko si ažurni popisi birača..?)

Želim reći: It matters! Stvarno je važno. Možda najvažnije u zadnjih dvadeset godina. Godinama je Ustavni sud upozoravao na propuste sadašnjeg zakona, te ga kao krajnju mjeru 7. veljače 2023. ukinuo jer je odražavao anomalije i omogućavao izborne manipulacije.

Prilika je to za clean start: upravo ono što nudi prijedlog inicijative Javno je dobro, na prijedlog Gonga, a koji je u proceduru predala zastupnica Orešković (6 izbornih jedinica, 3 preferencijalna glasa, referendumsko donošenje zakona).

Građani, a posebno saborska oporba, dignite svoj glas sada ili zauvijek šutite.