Iva Rinčić logo

Žene koje trče (bez vukova)

Ne spadam u brze trkače/ice, no predana sam cilju. Postolje u Zimskoj ligi Igor Malešević raduje, no prva nagrada nije pobijediti druge, nego sebe samu.

Podijelite ovu objavu:

Žene koje trče, Zimska liga Igor Malešević - Iva Rinčić

U nedjelju, 17. veljače završava službeni dio Zimske lige Igor Malešević u organizaciji Triatlon kluba Rival, povod je to za kratki osvrt na to trkačko iskustvo.

Navodno je duhoviti bosansko-hercegovački putopisac, slikar i karikaturist Zuko Džumhur davnih dana rekao „Svakom od nas je u životu dan određen broj koraka i ne razumijem zbog čega se neki trude da ih trčanjem što prije iskoriste?!”

Ima trenutaka u utrkama kada se sjetim umnog Zuke i postavim sebi pitanje zašto trčim?

Fizička aktivnost je važna, ali dvojbe nema – glavni su pokretač ljudi. Natjecatelji, jednako kao i organizatori. Netko će ti “biti zec”, netko sačuvati okrjepu, s nekim ćeš trenirati između dva kola (hvala Petko Drakulić), s drugim podijeliti trošak do Raba (hvala Sanja Komlenić).

Iz kola u kolo svi napreduju, prvenstveno kao ljudi, tek onda i kao trkači.

Žene koje trče, Zimska liga Igor Malešević - Iva Rinčić
Iz kola u kolo svi napreduju, prvenstveno kao ljudi, tek onda i kao trkači

Zimska liga Igor Malešević

Ne spadam u brze trkače/ice, no predana sam cilju. Zimska liga Igor Malešević postoji od 2003. i, na moju sreću, ne boduje samo brzinu, nego nagrađuje redovitost pa je rezultat i poredak spoj fizičke spremnosti i upornosti. Postolje raduje, no prva nagrada nije pobijediti druge, nego sebe samu.

Poredak kreira 6 najboljih rezultata. S obzirom na to da liga ima 9 kola, možeš kiksati, ali možeš to i nadoknaditi. Kome se to nije dogodilo? Ujedno, nije cilj biti brži od mlađih, hvala organizatoru na dobnim kategorijama. Cilj je biti dovoljno dobra sebi.

Važan je put, ne odredište

Cijela je liga mala putujuća povorka. Devet lokacija: Fužine, Delnice, Kraljevica, Čavle, Rijeka, Kastav, Rab, Klimno, Kostrena, a posebno 10. kolo bit će humanitarnog karaktera na još uvijek nepoznatoj lokaciji. Nove vizure, novi domaćini, nepoznati tereni…

Kada se danas podjele medalje, slegnu dojmovi i opuste mišići, to će biti kraj samo jednog dijela, onog natjecateljskog. Liga 2023.-2024. završava, ali već se rade planovi za iduću, a i neke druge utrke čekaju. Rijeka run, Kastafski kros

Neke brže, neke sporije, važan je put, ne odredište, a najmanje vrijeme. It is about peace, not pace.

Svejedno trčim…