Iva Rinčić logo

Zgrada Teatra Fenice može se obnoviti putem europskih fondova

Natječaj Obnova javne kulturne infrastrukture otvara se 1. veljače i nudi mogućnost da se Teatro Fenice obnovi do 6 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Podijelite ovu objavu:

Zgrada Teatara Fenice može se obnoviti putem europskih fondova - Iva Rinčić

Očuvanje kulturnih dobara u maniri dobrog gospodara zakonska je obveza jedinica lokalne i područne samouprave. No, zbog nemara, nereda i neučinkovitog upravljanja više od polovice kulturnih dobara u Rijeci propada. Umjesto da bivša prijestolnica kulture koristi svoju kulturnu i industrijsku baštinu i generira novi gospodarski razvoj i rast. Naglasila sam na konferenciji za medije Može li Teatro Fenice postati riječki Fenice (Feniks)? koju sam održala s kolegicom vijećnicom Mašom Magzan kojom apeliramo da se zgrada Teatra Fenice spasi od propadanja.

Zgrada Teatara Fenice može se obnoviti putem europskih fondova 3 - Iva Rinčić
Može li Teatro Fenice postati riječki Fenice (Feniks)?

Rješenje za obnovu derutne zgrade

Podsjećam da do danas ne znamo kako je Rijeka kao prijestolnica kulture mogla dopustiti da ova zgrada propada, iako je uvrštena u prioritete kulturnog razvitka Grada Rijeke 2013. – 2020. I nejasno je zašto do danas nije imenovan privremeni skrbnik. Radi se o zakonskoj obvezi i nalogu Konzervatorskog odjela iz 2021. Privremeni skrbnik dužan je na račun i trošak vlasnika poduzimati mjere zaštite kulturnog dobra koje mu odredi nadležno tijelo.

Kolegica, ujedno predsjednica Odbora za kulturu Maša Magzan ima rješenje za obnovu zgrade Teatra Fenice.

Sada znamo da zgradu zajednički mogu kupiti PGŽ i Grad Rijeka. Premda se uporno navodi da se Teatro Fenice ne može sufinancirati sredstvima europskih fondova, to nije točno! Baš suprotno. Mogućnost sufinanciranja obnove Teatro Fenice postoji i to putem programa Konkurentnost i kohezija 2021-27. Riječ je o Natječaju Obnova javne kulturne infrastrukture, usmjerenom na ulaganja u unapređenje (obnovu) javne kulturne infrastrukture koji se otvara 1. veljače i traje do kraja ove godine! Nudi mogućnost sufinanciranja od čak 85 %, u iznosu između 200.000 do maksimalnih 6.000.000 EUR bespovratnih sredstava”, pojasnila je novinarima Maša Magzan.

Zgrada Teatara Fenice može se obnoviti putem europskih fondova - Iva Rinčić
Konkurentnost i kohezija nudi mogućnost sufinanciranja obnove Teatra Fenice – Maša Magzan

Zgrada Teatra Fenice kao multifunkcionalna dvorana

“Ima sasvim dovoljno vremena i da se zgrada kupi i da se okupi stručna ekipa, napravi elaborat i prijavi na natječaj. Te da Teatro Fenice ponovo postane dio Strategije razvoja kulture. Ali, sve to moguće je jedino ako Grad i Županija imaju viziju toga što će biti u Teatru Fenice i kako zgradom upravljati“, upozorila je Magzan.

Naše je mišljenje da Teatro Fenice treba funkcionirati kao višenamjenski prostor u koji je moguće smjestiti atraktivnu dvoranu za izvedbene umjetnosti, kongresnu i koncertnu dvoranu te kino-dvoranu (umjesto plaćanja najma za Art kino), kao i prostor za podržavanje aktivnosti nezavisne scene i mladih.

Nećemo sada prozivati krivce niti upirati prstom. Želimo Teatru Fenice dati novu priliku da se uzdigne poput Feniksa.

Da u ovom slučaju bude po onoj – nomen est omen.

Pogledajte i video s konferencije za medije: