Iva Rinčić logo

Zoran Vakula otkazao svoje radionice u tri riječke škole

Nezadovoljan odlukom da trošak njegovih edukacija snose roditelji, Zoran Vakula je otkazao svoj posjet riječkim osnovnim školama Brajda, Nikola Tesla i Vežica.

Podijelite ovu objavu:

Zoran Vakula otkazao svoje radionice u tri riječke škole - Iva Rinčić

Poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula otkazao je edukativne radionice koje je trebao održati u tri riječke osnovne škole. Nezadovoljan odlukom da trošak njegovih edukacija snose roditelji, Vakula je otkazao svoj posjet riječkim osnovnim školama Brajda, Nikola Tesla i Vežica.

Točnost ove informacije potvrdio je u svom pisanom odgovoru gradonačelnik Rijeke Marko Filipović. Pitanje sam postavila na prošloj sjednici riječkog Gradskog vijeća (25. svibnja 2023. godine). Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan tad mi je odgovorila da o ovome otkazivanju ne zna ništa, pa tek iz pisanog odgovora gradonačelnika Filipovića doznajemo što se dogodilo.

Doznajem da su te tri škole s gospodinom Vakulom dogovorile njegov posjet i susret s učenicima. Susret je trebao biti realiziran kao interaktivno predavanje i radionica, s predstavljanjem autorskih slikovnica o elementima klime. Sadržaji obuhvaćeni ovim susretom dio su nastavnoga plana i programa te je tako i planirano u radu škola.

Zoran Vakula mislio da će škole platiti edukacije

“Važno je naglasiti kako susret nije održan niti u jednoj od triju škola. Otkazan je na inicijativu gospodina Vakule koji je to učinio, navodno, po primitku poziva jednoga ili nekolicine roditelja koji su ga obavijestili da se za njegovo predavanje skupljaju novci. Naime, gospodin Vakula je školama dao pisanu ponudu s iznosom za njegov dolazak koji uključuje susret i sva njegova davanja i troškove, a nakon susreta izdao bi račun temeljem kojega bi usluga bila plaćena. Gospodin Zoran Vakula je, pretpostavljamo, mislio da će škole susret financirati iz vlastitih sredstava, no škole nemaju namjenska sredstva za kulturna i edukativna događanja tako da ovo nije neuobičajena praksa, naravno za one učenike koji žele sudjelovati”, pojasnio nam je gradonačelnik Filipović.

“Nažalost, rezultat cijele ove situacije je činjenica da uistinu zanimljiv projekt, koji je uvršten u Godišnje planove i programe škola, nije održan te nisu postignuti ciljevi međupredmetnog povezivanja meteoroloških tema za koje su se učenici pripremali čitavo drugo polugodište, kao i susret s poznatim meteorologom koji je trebao biti „kruna” aktivnosti što su se odvijale na različitim predmetima”, poručuje gradonačelnik.

Cijeli gradonačelnikov odgovor na moj upit, pročitajte na ovoj poveznici.

Znakovito je da gradonačelnik pokazuje nervozu

A sad analizirajmo što nam se iščitava iz gradonačelnikovog odgovora:

➜ Prije svega, poražavajuća je činjenica da riječke škole ne raspolažu minimalnim sredstvima kojima bi financirala interaktivna predavanja i radionice vrsnog meteorologa. Neobična je činjenica da je nešto što je bilo u Godišnjem planu i programu škola – otkazano, jer se nisu iznašla sredstva, pa se nužno nameće pitanje: kako je to onda uopće bilo planirano?

➜ Je li bilo drugih propusta, teško je reći no komunikacijskih svakako jest, o čemu svjedoči to što je gospodin Vakula otkazao predavanja saznavši da će njegovo predavanje platiti roditelji, a ne škole.

➜ Iz odgovora meni kao gradskoj vijećnici vidljivo je da gradonačelniku očito jako smetaju pitanja građana kada ih naziva štetnim, ponižavajućim i degradirajućim. Jer, ne zaboravimo, vijećnička su pitanja upravo to – pitanja građana i nema drugog načina nego ih postavljati! Dok god ne doznamo sve činjenice!

➜ Znakovito je i da gradonačelnik pokazuje nervozu u pisanim odgovorima na pitanja koja smatra neprimjerenima – pitam se, je li gradonačelnik prespavao dio povijesti kada smo prije više od 30 godina preuzeli neka druga demokratska načela u kojima je normalno imati drugačija mišljenja, propitkivati i problematizirati. Ne očekuje, valjda, da partija bas svima nameće stavove?!

➜ Zaključno, ono što kao prosječna građanka vidim kao štetno, degradirajuće i ponižavajuće, jest činjenica da, recimo, u trenutku kada se za reprezentaciju za Grad Rijeku u manje od 6 mjeseci potroši 43.113,50 EUR, škole nemaju sredstva za planiranu edukaciju. Sigurna sam da je postojao način da se ta sredstva nađu, umjesto da se od roditelja traže da financiraju „projekt koji je uvršten u Godišnje planove i programe škola.“ U konačnici, i sam gradonačelnik priznaje da zbog toga „nisu postignuti ciljevi međupredmetnog povezivanja meteoroloških tema za koje su se učenici pripremali čitavo drugo polugodište“!

Poštovani gradonačelniče, ono što je u ovom slučaju posebno poražavajuće je vaš neuspio pokušaj da postavljeni upit svedete na kritiku rada škola, što je potpuni nonsens. Naime, svi smo jako svjesni napora koji škole i njeni djelatnici ulažu u obrazovanje riječkih osnovaca, iako djeluju u strogo kontroliranom, birokratiziranom i po obrazovanje nepoticajnom okruženju.

Umjesto što vijećnicima imputirate nepostojeće zle namjere, želeći time stvoriti razdor u relaciji sa školama, poslušajte savjet: počnite se više aktivno baviti stvarnim problemima ovog Grada i pokažite nam konačno taj novi ritam grada.